Engleska

Derbi grupe B na Velodromu

Kao i na većinu prethodnih velikih takmičenja, Engleska je i na EURO 2016 stigla kao jedan od favorita za trofej, a koliko je to opravdano, moglo bi da se vidi već u prvoj utakmici koju Gordi Albion igra na Velodromu protiv reprezentacije Rusije.
Za razliku od svog protivnika koji u svom sastavu ima velik broj zvezda koje igraju u Premijer ligi, Rusija odavno ne spada u sile na međunarodnoj fudbalskoj sceni, ali ipak baštini jednu titulu koju je osvojila na prvom evropskom prvenstvu upravo u Francuskoj 1960-te, tada igrajući kao Sovjetski Savez.
Engleska je kroz kvalifikacije prošla kao brzi voz, postigavši 31, a primivši samo 3 gola u svih deset pobeda u kojima je nadigrala svoje rivale. Ekipa Roja Hodžsona je nastavila sa dobrim igrama i u pripremnom periodu, a u poslednje tri utakmice je pobedila Tursku, Australiju i Portugal.
Moglo bi se reći da Engleska dosta duguje svojim navijačima polse katastrofalnog izdanja u Brazilu kada su se vratili kući već posle prve faze Svetskog kupa. Od tada kao da je okrenut drugi list pa su Englezi na 21-oj utakmici upisali čak 17 pobeda i svega dva poraza koje su im nanele selekcije Holandije i Španije!
Da postoji običaj da se proslavljaju loši jubileji, jedan takav bi ove godine proslavila i Engleska. Naime, prošlo je već 50 godina od kako je ova ostrvska selekcija postala prvak sveta, što se ispostavilo kao jedini trofej u istoriji engleskog fudbala, što u to doba nije moglo ni da se zamisli. Najveći dometi na evropskim prvenstvima su dva polufinala – 1968. u Italiji i 1996. u Engleskoj.
Hodžson ima dosta opcija u napadu, a vrlo je moguće da odmah na početku vidimo dvojicu najboljih strelaca šampionata Engleske Džejmija Vardija i Harija Kejna, koje bi podržavao kapiten Vejn Runi. Veći problem može da predstavlja prilično ranjiva odbrana u kojoj kombinacije sa Kejhilom, Stounsom i Smolingom nisu funkcionisale kako je bilo zamišljeno.
Rusija je imala određenih problema u kvalifikacijama, naročito u pоčetku zbog čega je i došlo do smene trenera, posle čega su ostvarene 4 pobede i direktan plasman na EURO 2016.
Međutim, forma kao da se raspršila čim se pristupilo pripremama za Francusku, pa je Zbornaja izgubila čak tri prijateljska meča (Hrvatska, Francuska, Češka), što je prilično uzdrmalo veru u mogućnosti ovog tima na prvenstvu.
Selektor Leonid Slutski se ipak nada da bi njegov tim u kome ima dosta veterana, mogao da ponovi uspeh iz 2008-me godine kada je Rusija stigla do polufinala, gde je bila eliminisana od kasnijeg šampiona Španije. Inače, Rusija je tada bila ”krivac” što se Engleska nije ni kvalifikovala za završnicu takmičenja!
U toj kampanji je svaka od ekipa pobedila po jednom, što je takođe slučaj i u istoriji duela ove dve ekipe na parvenstvima starog kontinenta – 1968. su bolji bili Englezi, a dvadeset godina kasnije pobedu je odneo nekadašnji Sovjetski Savez.
Leonid Slutski je neposredno pre prvenstva ostao bez Alana Džagoeva, a u Francusku nije poveo Igora Denisova.
Ako ikoga Englezi treba da se pribojavaju, onda je to Aleksandr Kokorin, fudbaler Zenita koji je na 38 utakmica u nacionalnom dresu postigao 12 golova.
Susret počinje u 21 sat.