Derbi

Derbi pred odlazak na pauzu: Ko će prezimiti bliže Fejenordu?

Veliki derbi u šampionatu Holandije stiže u pravom trenutku da navijači Ajaksa i PSV-a odu dobro zagrejani i sa nadom da će njihovi ljubimci u drugom delu sezone dati sve od sebe da stignu Fejenord.
Ajaks je doduše sam sebi otežao situaciju pred pauzu tako što je u prethodnom kolu izgubio od Tventea u Enšedeu. Ispostavilo se da je upravo to gostovanje označilo kraj od 20 utakmica u svim takmičenjim au kojima Ajaks nije izgubio ni od jednog protivnika!
Trener Kopljanika Peter Boš je pre samo nekoliko dana imao priliku da u kupu Holandije odmori svoje prvotimce, ali se ta misija završila neuspehom. Doduše, prvotimci jesu pošteđeni napora te utakmice, međutim mladi igrači koji su ih zamenili  su se prilično obrukali izgubivši od drugoligaša Kambura.
U napadu Ajaksa će igrati dvojica najboljih strelaca, Dolberg i Klasen, koji su do sada postigli po osam golova, što je jednako učinku petorice najefikasnijih u timu PSV-a.
Za domaće zbog crvenog kartona neće igrati Virgever, a zbog povrede Traore i Sinkgraven.
PSV u ovoj kampanji nije gubio češće od Fejenorda (1), ali je višak nerešenih rezultata uticao na to da zaostane iza dva najveća rivala. Filip Koku prolazi kroz verovatnno najteži period u prethodnih par sezona, ali u njegovu odbranu treba reći i to da raspolaže i znatno slabijim sastavom.
Za ovu utakmicu će imati na raspolaganju Andresa Guardada i Jorita Hendriksa koji su se dovoljno oporavili od povreda.
Interesantno je da u četiri prethodna okršaja, nijednom nije slavio domaćin! Pažnju skreće i podatak da rivali nijedan od poslednjih 10 takmičarskih susreta nisu okončali bez pobednika! Poslednji put se to desilo pre pet godina kada je PSV bio domaćin.
Ulog u ovakvom susretu je uvek visok, a u ovom trenutku pobeda je veći imperativ za PSV koji je završio učešće u Evropi, dok Ajaksa na proleće nastavlja u Ligi Evrope.
Utakmica počinje u 16:45.