Đoković

Đoković poslao božićnu poruku pred Australijen Open!

Odbranom trofeja u Dohi, Novak Đoković je pre svega, poslao poruku da su neke stvari pretrpele promene samo na papiru.


Te stvari se odnose na realan odnos snaga na terenu, u ovom slučaju teniskom, gde je Đoković u direktnom sudaru pokazao da je bolji od nominalnog broja 1 na ATP listi, Britanca Endija Mareja. I to po 25. put otkako se ova dvojica vršnjaka takmiče kao profesionalni sportisti!

Poruka je takođe veoma jasno upućena i onima (izvini, Vilander) koji su posle završetka prošlogodišnje sezone olako počeli da svode račune Đokovićeve karijere pretpostavivši da u njemu više nema snage za najveće teniske rezultate.

Demanti je došao na najbolji mogući način, Novak je u Dohi osvojio svoj prvi trofej još od jula prošle godine kada je pobedio u Kanadi, a ukupno 67. u karijeri! Posle njegovog trijumfa mnoge analize i predviđanja za sezonu koja je pred nama, ili su bačene u vodu, ili su morale da pretrpe krupne izmene, uglavnom u onom delu koji se odnosi na najveće(g) Gren Slem favorit(a)e u 2017. godini.

Samo finale u Kataru je bilo izuzetno kvalitetno i zanimljivo, a ono što je viđeno je bilo dostojno dvojice najboljih tenisera na svetu.

Duel zapravo možda i ne spada u opis onakvih kakvi prijaju svim teniskim sladokuscima, jer zbog sličnosti stilova, poeni su više impresionirali svojom dužinom i brojem razmenjenih udaraca, nego uzbudljivošću.

Đoković je sa ovom pobedom i Mareja smestio u svoju knjižicu sa imenima tenisera koje je pobedio 25 i više puta. Do pre par dana u njoj su se nalazila samo imena Rafe Nadala i Tomaša Berdiha, dok na svoje mesto čeka sedamnaestostruki Gren Slem šampion, Rodžer Federer, koji je Novaku morao da čestita 23 puta!

Kao ključni trenutak u Novakovoj odbrani trofeja u Kataru trebalo bi označiti spasavanje pet meča lopti u susretu sa Verdaskom, što je bez dileme doprinelo da srpski teniser u finale uđe sa onom količinom samopouzdanja koja ga je odlikovala u momentima najvećih uspeha.

Možda bi trebalo otići čak i dalje od takve konstatacije, pa način izvlačenja “žive glave“ iz tog okršaja direktno “okriviti“ za, osim u par gemova drugog seta, potpunu kontrolu toka finalnog meča.

Do Australijen Opena je ostalo još nedelju dana, gde će svi očekivati treće uzastopno, a peto po redu finale Đoković – Marej. Šanse za trijumf su za sada podjednake, ali ne treba zaboraviti da Novak u Melburnu nikada nije izgubio od Mareja.


20.11.2016. Sve je jasno: Đoković želi tamo gde mu je i mesto – na vrh!