Saša Đorđević će ipak imati Bobana Marjanovića u vidu

Đorđević: SAD je “tu mač”, koristimo situaciju na EP

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Riju, a selektor Aleksandar Đorđević je bio zadovoljan i pored poraza.

Rezultat je svakako sjajan i za pamćenje, a selektor naših košarkaša je istakao da je posle celog ciklusa ekipa na kraju fizički pala.

Ovo je bilo ‘tu mač’ za nas, svega je bilo, dugo i zahtevno leto od dva i po meseca i kvalifikacionog turnira, pa ove Olimpijske igre sa stvarno dobrom igrom koja je išla dobrom putanjom iz utakmice u utakmicu“, rekao je Đorđević.

Kevin Durant je igrao neverovatan meč, a naš napad nije funkcionisao na pravi način. Zbog toga je bilo propusta i u odbrani.

Na neki način tu smo pogrešili. Trebalo je da lopta više ide iz ruke u ruku, da kroz dodavanja tražimo neka napadačka rešenja. Pošto ta rešenja nisu dolazila odbrana je trpela. Kevin Durent je odigrao fantastičnu drugu četvrtinu. Ne smem da kažem nesvakidašnju jer je on na tom nivou, jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač na planeti“, rekao je on.

Odmah po završetku meča selektor je počeo da razmišlja o narednim akcijama koje očekuju nacionalni tim.

Nismo uspeli da pariramo njemu i njegovim šutevima sa devet metara, preko ruke. Imao je fenomenalnu seriju, a mi smo u tom periodu imali mnogo izgubljenih lopti, pa su oni stekli prednost. Na kraju smo završili sa srebrnom medaljom koja mnogo vredi, mnogo znači. To je podstrek i obaveza za sve nas da zajedno krenemo da tražimo još medalja na svakom sledećem takmičenju. Treba doći do Beograda pa za koji dan razmišljati šta nas čeka dalje, koje je sledeće takmičenje“, dodao je selektor.

Po treći put u istoriji obe naše reprezentacije su osvojile medalje. Košarkašice su se okitile bronzom, a Aleksandar Đorđević je iskoristio priliku da čestita svim našim ekipama koje donose medalje.

Košarkašicama svaka čast, svim ekipama, vaterpolistima… Čestitam njihovim trenerima i iz pojedinačnih sportova koji su osvojili medalje. Kada čovek bude sastavni deo Igara onda shvati koliko je rada potrebno da se dođe do medalje. Naša košarka je potvrdila izuzetan nivo, dve medalje, srebro i bronza na Igrama. Ovo je bio san za sve nas, ostvarili smo ga. Podrška i zajedništvo je vladalo, to je mnogo značilo da pružimo najbolje igre na takmičenju“, naveo je on.

Posle meča sa SAD reprezentativci su nosili majice sa brojem osam, a razlog je bio Nemanja Bjelica.

Čuli smo se i dopisivali svaki dan, momci su nosili majice sa brojem osam zbog njega. On je veliki deo ekipe i ovo je i njegov uspeh, jer je čovek koji je mnogo dao košarkaškoj reprezentaciji i još će davati“, dodao je Đorđević.

Selektor neće dobiti medalju, jer su takva pravila na OI, ali se on i pored toga oseća kao pobednik.

Medalje ne idu stručnom štabu, igrači imaju najveće zasluge. Nećemo da kršimo pravila. Osećam kao da imamo tu medaju“, dodao je on.

Čeka nas Evropsko prvenstvo koje se igra naredne godine, a selektor vidi šansu u smeni generacija nekoliko reprezentacija.

Pokušaćemo da iskoristimo smenu generacija u francuskoj reprezentaciji, koja je poslednjih godina bila u vrhu. Promene su i u drugim reprezentacijama, u Litvaniji, videćemo i šta će Španija da uradi, što se tiče godina igrača, mnogi neće više biti tu. Na nama je da shvatimo sve to, da se ponovo ujedinimo i da ponovo poguramo mašinu koja može da nas dovede do sigurnosti i sportske želje i motivacije da na svakom takmičenju idemo na medalju“, rekao je Đorđević.