DFB

Dortmund i Hamburger u poslednjim mečevima prve runde DFB kupa

U ponedeljak se završava prva runda nemačkog DFB kupa, a po rasporedu bi trebalo da se odigraju četiri utakmice: Ofenbah – Hanover, Paderborn – Sandhauzen, Cvikau – Hamburger i Trir – Dortmund.
Doskorašnji Bundesligaš Hanover je zadatak povratka među najbolje timove u Nemačkoj shvatio najozbiljnije moguće pa je u prva dva kola Cvajte osvojio svih šest bodova postigavši čak sedam golova! Hanover inače ima jedan trofej u DFB kupu koji je osvojen u sezoni 1991/92.
Ofenbah se takmiči u Regional ligi, što je četvrti takmičarski rang u zemlji. Poslednje duele rivali su imali na prelasku u novi milenijum kada su se takmičili u Cvajti, a dva susreta u sezoni 1999/00 završena su remijem i jednom pobedom Hanovera.
Paderborn i Sandhauzen su prošle godine odmeravali snage u Cvajti, ali su sezonu završili različitim uspehom – Paderborn je kao poslednjeplasirani tim izbačen u treću ligu, dok je Sandhauzen bez većih problema zadržao status drugoligaša. U dva prethodna okršaja, Sandhauzen je Paderbornu zatresao mrežu čak sedam puta, štaviše šest golova je postigao kao gost na Benteler Areni.
Domaćin Hamburgeru je trećeligaš Cvikau, koji će prvi put ugostiti slavnu ekipu u nekoj zvaničnoj utakmici. Za razliku od svog renomiranog gosta kome će ovaj meč biti prvi takmičarski u novoj sezoni, Cvikau je već tri puta izlazio na teren u okviru svog nivoa takmičenja i zabeležio po jedan od sva tri moguća fudbalska rezultata.
Hamburg je trostruki osvajač nemačkog kupa, uključujući i trofej iz sezone 1986/87, što je ujedno i poslednje odličje koje je stiglo u vitrine ovog slavnog kluba.
Čast da odigra poslednji meč prvog kola ovg takmičenja, pripala je Dortmundu i Triru, koji takođe nemaju prethodnu istoriju zvaničnih mečeva. Trir nastupa u regionalnoj ligi, a u prva tri kola ove sezone uspeo je da osvoji samo jedan bod. Iako spada u najuspešnije nemačke klubove, Dortmund je u ovom takmičenju samo tri puta dolazio do trofeja, au prethodna tri izdanja je gubio u finalima – dva puta od Bajerna i jednom od Volfsburga.