Drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona: HŠK Zrinjski – NK Maribor

Večeras se u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sastaju predstavnik BiH, Zrinjski i Maribor, predstavnik Slovenije.

Osnovan davne 1905. godine, NŠK Zrinjski je najstariji fudbalski klub u BiH. Ime kluba je posvećeno srednjevekovnoj mostarskoj porodici koja je u tim godinama bila oslonac hrvatskom stanovništvu. Klub je osnovala hrvatska omladina na čelu sa profesorom Kuštrebom.

Zbog svojih radikalnih političkih ideja klub je često bio zabranjivan. Tokom Prvog svetskog rata je stigla prva zabrana koja je potrajala sve do 1917. kada su bivši fudbaleri Zrinjskog zajedno sa momcima iz Hrvatskog radničkog omladinskog športskog kluba formirali nov tim koji će kasnije uzeti prvobitno ime.

Tokom tridesetih godina dvadesetog veka Zrinjski je ponovo dobio vetar u leđa. Igrale su se prijateljske utakmice širom Hercegovine i Dalmacije ali je već 1936. usledila nova sankcija mostarskom klubu. Zbog isticanja hrvatskih boja na klupskom grbu im je zabranjeno da igraju na turniru u Dubrovniku. Ispostaviće se da je to samo uvod u kaznu koja će uslediti deceniju kasnije. Naime, tokom Drugog svetskog rata je Zrinjski igrao u fudbalskoj ligi NDH na šta komunističke vlasti nakon rata nisu gledale blagonaklono. Zbog ovog, ali i ranijih problema koje su pravili, Zrinjskom je 1945. zabranjeno funkcionisanje i ta zabrana je potrajala narednih 47 godina, sve do raspada bivše Jugoslavije.

Kada je Bosna i Hercegovina postala samostalna država, fudbalu je trebalo dugo vremena da pronađe svoje mesto. Zajednička liga je formirana tek 2000. a do tada je Zrinjski dva puta osvojio titulu u ligi Herceg-Bosne. Zrinjski je pet puta bio šampion zajedničke lige u BiH.

Na klupi Zrinjskog trenutno sedi Blaž Slišković, legenda mostarskog fudbala. Prethodne sezone odlučujuću prednost Zrinjski stekao pod trenerskom palicom Vinka Marinovića, bivšeg fudbalera Crvene zvezde.

Do sada se Zrinjski tri puta u Evropi sastajao sa ekipama iz bivše Jugoslavije. Svi pamtimo jedanaest golova koje su primili od Partizana pa zatim prošli u narednu rundu gde ih je savladao Rabotnički. Treći put ih je izbacio večerašnji protivnik, u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2014/15 kada je ukupan rezultat bio 2:0 za Slovence.

NK Maribor je mlad klub, osnovan tek 1960. i jedan je od tri slovenačka kluba koji su učestvovali u prvoj ligi Jugoslavije. Ipak, ogromni uspesi ovog kluba dolaze tek kasnije, nakon raspada zajedničke države. Maribor je najuspešniji klub u Sloveniji sa 14 titula u poslednjih 20 godina.

Finansijski problemi su dugo mučili Maribor, na početku ovog veka nisu mogli da kupuju igrače zbog duga koji se gomilao ali se onda sve preokrenulo. Maribor je stao na noge, izašao iz krize i prekinuo period bez trofeja koji je trajao četiri godine.

Zlatna era Maribora počinje dolaskom Zlatka Zahoviča na mesto direktora. Ubrzo nakon toga trener ekipe postaje Darko Milanič a Maribor započinje svoju dominaciju u domaćim okvirima.

Slovenački predstavnik je dva puta igrao grupnu fazu evropskih takmičenja. Prvi put, u sezoni 99/00, bili su poslednjeplasirani tim grupe A u Ligi šampiona dok su u sezoni 2014/15 osvojili tri boda u G grupi Lige Evrope. I večeras su Slovenci veliki favoriti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *