Duel u Torontu: Kanada – Kostarika

Poslednji mečevi u grupi B na Gold kupu se igraju na BMO Fild stadionu u Torontu, a u prethodna dva kola jedino je Jamajka zabeležila pobedu, koja je na žalost domaćih navijača bila baš protiv reprezentacije Kanade.
Akteri prvog susreta su Jamajka i El Salvador, a drugog Kanada i Kostarika.
Jamajka ima lepu priliku da trijumfom protiv El Salvadora obezbedi prvo mesto u grupi i prolazak narednu rundu takmičenja, mada bi joj i nerešen rezultat bio dovoljan za učešće u četvrtfinalu.
Kostarika je bila najveći favorit u grupi pre početka mečeva, ali se ispostavilo da su ”rege bojsi” uspeli da odigraju na nivou sa Kopa Amerika što im je donelo četiri boda iz prve dve utakmice.
Vini Šafer je posle tri utakmice na prvenstvu južne Amerike gde je Jamajka igrala kao gost, na kojima je poražena sa 1-0, zadržao pozitivnu atmosferu u ekipi i to se isplatilo na Gold kupu. Ekipa je najpre remizirala sa favoritom Kostarikom, da bi u drugom meču pobedila Kanadu sa 1-0.
El Salvador takođe ima šanse za prolazak u narednu rundu, ali im je za to potrebna pobeda nad Jamajkom. U nekoj kombinaciji rezultata iz drugih utakmica i nerešen rezultat bi mogao da bude dovoljan za pa da ekipa Alberta Roke nastavi takmičenje kao jedna od dve najbolje trećeplasirane ekipe.
Poslednja pobeda za El Salvador protiv Jamajke bila je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo pre 15 godina, a od tada je Jamajka slavila u pet od sedam zvaničnih duela, uključujući i prijateljske susrete.
Domaćin Kanada igra poslednji susret u grupi protiv Kostarike čijih se odličnih igara iz Brazila još dobro sećaju svi ljubitelji fudbala.
Problem za Kanadu u prethodna dva susreta je bila apsolutna neefikasnost, pa tako ova selekcija nije postigla nijedan gol do sada što je rezultovalo osvajanjem samo jednog boda. Ekipa Benita Flora u ovom susretu mora da igra na pobedu jer je samo tri boda mogu odvesti u četvrtfinale.
Kostarika se nalazi u nešto boljoj situaciji nego njihov rival jer ima dva osvojena boda, a osim toga je u svakom meču je postizala golove. Selektor je nekadašnji poznati fudbaler Paulo Vončop, međutim nije mu još uspelo da izvuče svoj sastav iz serije loših rezultata koji su se uz dve utakmice Gold kupa protegli na sedam mečeva bez pobede.
Rivali su se od 1985. godine sreli 14 puta, a dueli su se završili sa pet pobeda Кostarike i tri Kanade.
Treba reći i to da je Kanada jedina ekipa koja je pored Meksika i USA osvajala Gold kup (2000).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *