Dženson Baton ostaje u Formuli 1

Dženson Baton je prekinuo sve spekulacije o svom penzionisanju objavljivanjem da ostaje u Formuli 1 i naredne sezone kao vozač ekipe Meklaren Honda.

Uoči prošlonedeljne Velike nagrade Japana na stazi Suzuka pojavile su se glasine da će ovo biti Batonova poslednja sezona kao vozača Formule 1 i da su neuspesi i očajni rezultati ekipe Meklaren ove godine uticali na odluku o povlačenju. Čak je bilo i nagoveštaja da će se nekadašnji svetski šampion pojaviti kao voditelj BBC-jeve redizajnirane hit emisije „Top Gear“. Ipak, predsednik i izvršni direktor ekipe Meklaren Honda, Ron Denis napomenuo je da Baton ima važeći dvogodišnji ugovor sa ekipom za sezone 2015 i 2016 i da je tim i više nego raspoložen da nastavi saradnju sa svojim vozačem.

Meklaren ima klauzulu u ugovoru po kojoj mogu da prekinu saradnju nakon prve sezone ali je ekipa uverena da je Baton privržen i koncentrisan na to da nastavi da pomaže u razvoju bolida svoje ekipe sa novim Hondinim motorima i da će uskoro postati konkurenti za titulu uprkos lošim rezultatima ove godine. Sa svojim ogromnim iskustvom Dženson Baton je verovatno najbolji čovek za taj posao s obzirom da će uskoro postati tek treći vozač u istoriji Formule 1, posle Rubensa Barikela i Mihaela Šumahera, koji je izvezao više od 300 trka.

I sam Baton je priznao da je bio neodlučan o svojoj budućnosti u poslednje vreme i da je nakon puno razmišljanja u jednom trenutku bio blizu da objavi povlačenje iz Formule 1. Postojao je osećaj među navijačima da je Baton vrlo razočaran nastupima svoje ekipe u sezoni u kojoj je kao nekadašnji šampion osvojio svega šest bodova na 13 trka. Ipak, s obzirom da je član Meklarena već šest punih godina rešio je da ne napusti ekipu u ovim teškim vremenima i izrazio je veru u to da će Ron Denis izvesti Meklaren iz krize i u buduće uspehe.

Batonov timski kolega Fernando Alonso koji je takođe oštro kritikovao rad Hondinih motora je ove nedelje isto objavio da ostaje u Meklarenu i naredne sezone.

Potvrdom Batona da se vraća u Meklaren skoro sva vozačka mesta u Formuli 1 za narednu sezonu su potvrđena – Mercedes, Ferari, Vilijams, Red Bul, Fors India, Toro Roso, Zauber i Meklaren će imati sve svoje ovogodišnje vozače i naredne sezone u ekipama dok Manor Marusija još uvek nije objavila imena vozača za 2016.  Nova ekipa u Formuli 1, Has Rejsing je objavila da će trenutni član Lotusa, Roman Grožan biti njihov prvi vozač u 2016 dok ime drugog vozača još nije saopšteno. Lotus će promovisati Pastora Maldonada u prvog vozača a moraće u potragu za Grožanovim naslednikom.

Sezona 2016 Formule 1 počinje 20. marta u Australiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *