Eurobasket 2017 – poznati domaćini

Eurobasket 2017. godine biće održan u četiri različite zemlje, a poznati su i domaćini jubilarnog, 40. po redu Evropskog prvenstva u košarci. Rumunija, Finska, Izrael i Turska će ugostiti učesnike grupne faze takmičenja, a domaćin završnog, eliminacionog dela takmičenja biće Turska, tačnije Istanbul. Istanbul će takođe biti domaćin jedne od grupa, dok su ostali gradovi domaćini Kluž, Helsinki i Tel Aviv.

Ovo će biti poslednje Evropsko prvenstvo koje će se igrati po dosadašnjem sistemu, a počev od njega, evropski šampionati će biti organizovani na četiri godine. Na šampionatu 2017. godine će učestvovati 24 ekipe po istom formatu kao i na ovogodišnjem Eurobasketu – četiri grupe sa po šest učesnika, iz kojih po četiri najbolje ekipe ostvaruju plasman u eliminacionu fazu, odnosno osminu finala.

Učešće na narednom Eurobasketu su osim zemalja domaćina obezbedile i reprezentacije Španije, Litvanije, Francuske, Srbije, Grčke, Italije i Češke.

Turska je u ovom veku već bila domaćin dva velika takmičenja – Eurobasketa 2001. i Svetskog prvenstva 2010. godine, a zanimiljivo je da je reprezentacija Turske u oba navrata bila finalista. Na Evropskom prvenstvu 2001. godine Turska je poražena od reprezentacije tadašnje Jugoslavije, dok su u finalu Mundobasketa poraženi od strane Sjedinjenih Država.

Bez obzira što iz FIBE nije bilo pritužbi na organizacije dosadašnjih takmičenja kada je Turska u pitanju, pitanje je kako će reagovati ruski savez, posebno imajući u vidu rastuće političke tenzije između dve zemlje. Iako je period od dve godine sasvim dovoljan za smirivanje tenzija, eventualno odustajanje od učešća na velikom takmičenju bi znatno uticalo na imidž FIBA, koja paralelno vodi rat sa ULEB kada su klupska takmičenja u pitanju. Sa druge strane, turske kompanije su veliki sponzori ULEB takmičenja, dok turski košarkaški savez uživa veliko poverenje FIBE.

Osim poznatih političkih problema, potencijalni problem narednog Evropskog prvenstva je i velika udaljenost između zemalja domaćina. Ipak, u sedištu svetske kuće košarke se već sada nadaju da će sve proteći u najboljem redu, pa uskoro možemo očekivati i veliku marketinšku kampanju, a nadamo se da će se organizatori već pobrinuti da sve prođe u najboljem redu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *