Eurobasket: Fincima malo osmina finala, Litvanija favorit protiv Grčke!

Eurobasket: Fincima malo osmina finala, Litvanija favorit protiv Grčke!

FIBA Eurobasket se u potpunosti preselio u Istanbul gde  subotu počinje nova faza takmičenja u okviru koje će se odigrati četiri utakmice osmine finala.


Posebnu pažnju privlače dva okršaja koja su predviđena za kasnije termine, a radi se o susretima Finska – Italija i Litvanija – Grčka u kojima se pre svega očekuje velika borba i neizvestan ishod.

Finska je u Helsinkiju odigrala toliko dobro da bi sigurno bila prva u grupi da ne beše fantastičnih Slovenaca. Samo onaj ko nije pogledao nijednu utakmicu briljantnih Finaca predvođenim novim košarkašem Čikaga Laurijem Markanenom, mogao bi da kaže da su Finci u osminu finala dospeli uz pomoć domaćeg terena.

Markanen će biti centralna figura i u sudaru sa Italijom koja je u Izraelu bila daleko od toga da ostavi posebno upečatljiv utisak. Jedan od onih koji je ipak bio na visokom nivou igre i forme je šampion Evrope sa Fenerbahčeom, Luiđi Datome, koji će sa Markom Belinelijem predstavljati glavnu opasnost za inspirisane učenike trenera Henrika Ditmana.

Meridianbet prednost daje Italiji, ali je s obzirom na veliki broj sjajnih dalekometnih šutera u oba tima predlog za tip više od granice poena (150.5).

Poslednja utakmica koja će se u subotu odigrati u dvorani Sinan Erdem je okršaj starih poznanika i velikih košarkaških reprezentacija, Litvanije i Grčke. Obe selekcije su pre početka takmičenja svrtstavane među najveće favorite za medalje, ali dok je Litvanija ispunila očekivanja (izuzev poraza od Gruzije), Grčka je potpuno podbacila, a njeni košarkaši su na momente delovali kao da im se na prvenstvo Evrope nije ni dolazilo.

To i jeste razlog zbog čega je Meridianbet hendikep u korist Zelenih procenio na čak -6.5, a primamljivo za odigrati deluje i hendikep na poluvremenu (-3.5), što bi Litvanci mogli da pokriju bez većih problema.

Naravno, uslov za tako nešto je da Grčka ne pronađe način da stabilizuje svoju igru u kojoj bi ključna uloga pripala Niku Kalatesu. Litvanija deluje spremno za velika dela, a ispostavilo se da je šok koji joj je priredila Gruzija već u prvom kolu, na Kalnietisa, Valančijunasa i Kuzminskasa delovao kao preko potrebno otrežnjenje.


8.9.2017. Eurobasket: A sada svi u Istanbul!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *