Eurobasket: Kokoškov zna ,,lek” za Porzingisa!

Posle jednog dana zasluženog odmora za najbolje košarkaše Starog kontinenta, Eurobasket se nastavlja mečevima četvrtfinala, od kojih se prve dve igraju u utorak u istanbulskoj dvorani Sinan Erdem.


Onima koji su FIBA Evropsko prvenstvo pratili od početka, pogotovo utakmice koje su se igrale u Istanbulu, nisu mogle da promaknu skoro potpuno prazne tribine, što se drastično pokazuje primer prvog dana osmine finala kada je četiri utakmice videlo ukupno tek nešto oko pet hiljada ljudi!

Razlozi koji su doveli do tako male posećenosti su raznoliki, ali su i tema za neku drugu vrstu analize stanja u evropskoj košarci od kojih ćemo spomenuti samo jedan koji je opšte poznat, a to je da ovaj šampionat propušta 40 košarkaša koji su otkazali nastupe u svojim nacionalnim timovima.

eurobasket

Prva dva tima koja će u utorak izaći na parket dvorane koja se nalazi u evropskom delu Istanbula su vladajući šampion Španija i Nemačka koja je napravila iznenađenje eliminacijom Francuske u prethodnoj rundi.

Španija ima tako jak sastav kome nije naudilo ni odsustvo Serhija Ljulja koji se povredio neposredno pred prvenstvo, kao ni maler koji je zadesio Abrinesa u toku samog šampionata, pa među onima koji se profesionalno bave prilikama na ovom Eurobasketu vlada skoro konsenzus da će Crvena furija bez većih problema uspeti da odbrani titulu.

Španija je na prvenstvo dovela tim sa nekolicinom NBA igrača koje predvode braća Po i Mark Gasol, Riki Rubio, saigrač Nikole Jokića u Denveru, Huan Ernangomez i njegov brat Vili koji nastupa za Njujork. Osnovna karakteristika već dugo godina unazad je da ova selekcija nema problema kada igrači prve petorke napuste igru, jer su oni koji ih menjaju ništa manje kvalitetni pa ne postoji opasnost od gubljenja ritma. Igrači koji ulaze sa klupe su za ovu selekciju u dosadašnjem delu šampionata Evrope postizali po 40 poena po utakmici!

Šta Nemačka može da uradi u ovom duelu? Pre svega da bude spremna da istim intenzitetom odigra svih 40 minuta i da se nada da će osovina Šreder – Tajs da funkcioniše na najbolji mogući način. Svi parametri su na strani Crvene furije, pogotovo navika pobeđivanja i iskustvo igranja ovakvih mečeva, a o razlici na terenu najbolje govori razlika od 11 skokova i 9 asistencija u proseku!

Podsećanja radi, Panceri su na prethodnom prvenstvu Evrope namučili Španiju i izgubili sa samo jednim poenom razlike (77:76), ali u Istanbulu to neće biti slučaj.

Meridianbet je razliku u hendikepu postavio na 14.5, a ukupan broj poena na 150.5. Predlog za tip je prebačaj poena i pokrivanje hendikepa od strane Španije.

Jedna od najneizvesnijih utakmica u četvrtfinalu je duel Slovenija – Letonija, dva tima koja su pokazala da itekako znaju šta žele. To pogotovo važi za Zmajčeke koji do sada nisu izgubili nijednu utakmicu i koje predvode sjajni Goran Dragić i Luka Dončić.

Međutim, u ovom susretu trener Slovenije Igor Kokoškov će morati da smisli način kako da zaustavi neverovatnog Porzingisa, kao i da osujeti odlične šutere Letonije koji za tri poena imaju uspeha u procentu preko 41%!

Sa druge strane, Letonija će verovatno pokušati da iskoristi to što njen rival u igri pod samim koševima nije pokazao istu snagu kao u ostalim segmentima, jer centri Vidmar i Rendolf mogu, a u ovom slučaju i moraju mnogo bolje nego što su pokazali u dosadašnjem toku Eurobasketa.

Letonija je pre dve godine u Francuskoj pobedila Sloveniju sa 73:66, ali je predlog za tip u ovom slučaju pobeda Zmajčeka po Meridianbet kvoti 1.84.


8.9.2017. Eurobasket: A sada svi u Istanbul!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *