Crvena Zvezda

Evroliga – da li je Crvena Zvezda zaista autsajder u Vitoriji?

Crvena Zvezda je zbog problema sa avionom u Vitoriju stigla mnogo kasnije nego što je trebalo, ali ta ”sitnica” sigurno nije umanjila želju Crveno-belih da se revanširaju Baskoniji za poraz u Beogradu.


To je inače bila prva pobeda Baskonije nad Crvenom Zvezdom koja ih je u četiri prethodna susreta pobedila takoreći rutinski, ostvarivši samo u jednom slučaju razliku manju od deset poena.

Ekipa iz Vitorije je trijumfovala u Beogradu upravo na način koji karakteriše Crvenu Zvezdu – timskom igrom. Potpuno presekavši vezu između bekova i centara beogradske ekipe, Baskonija je domaćina zadržala na samo 63 postignuta koša, ali i ostvarila prevlast ispod obručeva gde je imala šest skokova više.

To i jeste jedna od prednosti na koje računa trener Baskonije Alonso Sito, jer njegovi košarkaši u proseku imaju pet uhvaćenih lopti više od svog rivala, u čemu prednjači Nemac Johanes Voigtman (7.2) koji se nalazi među petoricom najboljih u takmičenju.

Najefikasniiji su dvojica bekova, Šejn Larkin i Rodrig Buboa, koji su u Beogradu postigli po 16 koševa, a odmah iza njih je Tornike Šengelija, koji će zbog povrede propustiti ovu utakmicu.

Crvena Zvezda nema nijedan razlog da se pribojava ove utakmice, ali ih ima dosta da u okršaj uđe sa puno optimizma. Pored boljeg bilansa u okršajima sa Baskijcima, ono što je najvažnije je da je Dejan Radonjić uspeo da postigne potpunu ravnotežu u timu u kojem je za svakog igrača pronašao odgovarajući zadatak.

Ognjen Kuzmić je i više nego uspešno zamenio Maika Cirbesa, Nejt Volters se odlično dopunjuje sa Jovićem u ulozi organizatora, Simonović, Dženkins i Gudurić imaju su zaduženi za postizanje koševa sa spoljnih pozicija, a pored Branka Lazića i Nemanje Dangubića se niko nije naigrao u Evroligi.

Crvena Zvezda

Ako se išta može zaključiti po prvim evroligaškim minutima u crveno-belom dresu, onda će Amerikanac Dion Tompson biti veliko pojačanje u igri u reketu, pogotovo u napadu.

Nažalost, Zvezda će u Vitoriji biti nekompletna pošto zbog povrede sa ekipom nije otputovao Nemanja Dangubić.

Oba tima su od novembarske utakmice prošla kroz dosta promena, a i forma se kretala na različit način: dok je Baskonija bila mnogo ubedljivija u prvom delu sezone iako je tada imala mnogo više nevolja sa igračkim kadrom, Crvena Zvezda je u poslednje vreme ostvarila najbolji učinak u takmičenju, sa pet uzastopnih pobeda, odnosno šest u poslednjih sedam utakmica!

Na terenu se očekuje prava rovovska bitka jer je u pitanju okršaj druge i treće najbolje odbrane u Evroligi. Od Zvezde manje koševa prima samo Olimpijakos, ali su Beograđani najuspešniji kradljivci lopti, što bi moglo da se ispostavi kao veoma važna stvar u ovom susretuj jer košarkaši Baskonije nisu imuni na ”prodaju”, sa skoro 14 izgubljenih lopti u proseku!

Takođe, u poslednje dve utakmice koje su izgubli od Darušafake i Olimpijakosa, Baskijci su primili preko 90 koševa, što je možda signal da su se pojavile pukotine u njihovoj defanzivi.

Da li Crvena Zvezda može da iskoristi trenutne slabosti domaćina? Meridianbet kvote za ovaj susret su odlične, a hendikep prosto mami da se odigra dvojka.


23.1.2017. Evroliga 19 kolo: Crvena Zvezda u zemlji Baska!