Evroliga se isplatila: Miloš Teodosić najzad najbolji evropski košarkaš!

Evroliga se isplatila: Miloš Teodosić najzad najbolji evropski košarkaš!

Trebalo je da prođe 16 godina pa da za najboljeg evropskog košarkaša bude proglašen neko ko ne igra u NBA!


Posle Italijana Gregora Fućke koji je godišnje priznanje Gazete delo Sport zaslužio 2000. godine, prvi čovek koji je dobio evropskog košarkaškog Oskara, a da ne brani boje nekog NBA kluba, postao je srpski košarkaš Miloš Teodosić.

Možda ne bi bilo sasvim netačno reći da je Teodosić i ranije zaslužio da bude prvi izbor za nagradu koja se dodeljuje od 1979. godine, ali je nedostajalo ono što je kapiten Orlova i košarka CSKA ostvario prošle godine, a to je trijumf u Evroligi!

Srebrna medalja osvojena na Olimpijskim igrama u Riju, a posebno igre koje je Teodosić tamo prikazao su sigurno uticale da iza sjajnog Valjevca ostanu prošlogodišnji MVP Evrolige, Nando de Kolo i Španac Po Gasol.

Evroliga je godinama bila veliko iskušenje za Teodosića kome je bilo potrebno čak osam učešća na završnim turnirima (Fajnal For) da se popne na pobedničko postolje. To mu je najzad pošlo za rukom prošle godine u dresu moskovskog CSKA u jednom od najuzbudljivijih finala u istoriji takmičenja, u kojem su Armejci pobedili Fenerbahče!

Teodosić je inače, 2010. godine jedini put proglašen za MVP igrača Evrolige, a te iste godine je i od FIBA dobio priznanje za košarkaša godine!

Koliko je jaka konkurencija za nagradu koju dodeljuje italijanski sportski časopis, najlakše bi se moglo zaključiti kada bi se nabrajali svi oni slavni košarkaši, a koji je nikada nisu dobili. Pre Teodosića, od srpskih košarkaša osvajali su je tokom osamdesetih Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović, a posle njih još samo Peđa Stojaković (2001).

Najuspešniji su Arvidas Sabonis i Dirk Novicki sa po šest izbora!


7.12.2017.Teodosić na poštedi – šansa za Milano?