Evroliga: željko Obradović po treći put trener godine!

Evroliga: željko Obradović po treći put trener godine!

Možda će mlađi zaljubljenici košarke imati problema da se sete ko je Aleksandar Gomeljski, nekadašnji popularni Pukovnik iz vremena kada su mu glavobolju zadavali Kića, Praja i Moka, ali se tako zove nagrada koju je Evroliga dodelila treneru Fenerbahčea Željku Obradoviću!


S obzirom na broj titula koje je osvojio u ovom takmičenju (9), logično je da Obradović ne prima prvi put priznanje za trenera godine, a ovo koje je zaslužio tako što je odveo jedan turski klub do prvog šampionskog trofeja u Evroligi, mu je već treće u karijeri! Oba prethodna (2007, 2011) je zaslužio kao trener grčkog Panatinaikosa.

Nema šta se ne zna iz profesionalnog života ovog velikog stručnjaka koji je vlasnik čak 35 klupskih trofeja, do čega je na krov Evrope stizao sa Partizanom, Huventudom, Realom, Panatinaikosom i sada sa Fenerbahčeom.

A sve je počelo onom čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića kojom je Partizan pobedio Huventud i to gde – u Istanbulu! Zato nekako i ovaj poslednji, bez dileme ne u životu već u redosledu, ima posebnu simboliku i značenje.

Do ovog trijumfa je stigao u svojoj trećoj sezoni na klupi turskog šampiona sa kojim je u svakoj od tri godine odlazio na završni turnir i svaki put postizao sve bolji rezultat. Treća godina u Fenerbahčeu nije bila ni malo laka za Obradovića jer je imao dosta problema sa povredama ključnih košarkaša, a sa osvojenom petim mestom u ligaškom delu takmičenja, nije imao čak ni prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Ono što međutim, popularnog Žoca čini daleko većim od ostalih je i sposobnost da formu ekipe pripremi za najvažniji period i odlučujuće utakmice, što se i videlo u drrugom delu sezone kada Fenerbahče nikom nije ostavljao prostora i da pomisli na pobedu.

Nagrada ”Aleksandar Gomeljski” je ustanovljena pre 13 godina, a između ostalih poneli su je i Duško Vujošević (2009) i Dušan Ivković (2012).


21.5.2017. Evroliga: jedanaesto finale za Obradovića, da li i prva titula za Fenerbahče?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *