Evropska klupska košarka – borba FIBA i ULEB za vlast

Evropska klupska košarka je u žiži javnosti ovih dana zahvaljujući borbi koju FIBA i ULEB već neko vreme vode za vlast. Svetska kuća košarke uveliko radi na projektu košarkaške Lige šampiona, dok sa druge strane i ULEB vodi svoju kampanju i opipava puls značajnijih klubova u Evropi, jer žele širi front u sukobu sa FIBA.

Predstavnici FIBA su tokom sastanka održanog u Londonu dobili podršku italijasnkog i francuskog saveza, a nedavno su projekat njihove Lige šampiona podržali i Turska i VTB liga. Imajući u vidu da italijasnki Emporio Armani, zatim turski Anadolu Efes i Fenerbahče, kao i ruski CSKA imaju A licencu Evrolige i 10-godišnji ugovor potpisan sa Evroligom, koja se od naredne sezone igra u novom, skraćenom formatu, u ovom trenutku nije poznato koji će klubovi iz navedenih zemalja učestvovati u novom takmičenju FIBA. Obzirom da će Evroliga u budućnosti postati polu-zatvoreno takmičenje, u kome će se takmičiti 11 stalnih učesnika, ali i šampion Evrokupa, čije je postojanje u budućnosti neizvesno, ostaje da se vidi kojoj organizaciji će dati podršku neki važniji evropski klubovi, koji trenutno ne mogu da učestvuju u novoj Evroligi.

Nagradni fond FIBA Lige šampiona i ULEB Evrokupa je takođe veoma važna stavka eventualnim učesnicima. Evroliga je značajno povećala finansijski kolač koji će biti podeljen klubovima narednih sezona, dok je Evrokup takmičenje koje iziskuje dosta troškova, te nekolicina manje bogatih klubova svake sezone otkazuje učešće, bez obzira na izboren plasman. Dakle, ukoliko finansijska situacija ostaje nepromenjena, jedini motiv za klubove je osvajanje takmičenja i plasman u elitno takmičenje. Takvih klubova je u ovom trenutku malo, što opstanak ovog takmičenja dovodi u pitanje.

Na višečasovnom sastanku u Barseloni, kojim je presedavao predsednik Evrolige Đordi Bertomeu, o izmenama formata za narednu sezonu nije postignut dogovor. Osim vrlo sadržajnih razgovora izmedju svih klubova Evrolige i Evrokupa i čelnika tih takmičenja, postignut je i dogovor da se razgovori o ključnim pitanjima oko budućnosti ovih takmičenja vrlo brzo nastave sa konkretnim predlozima, ali i zaključcima. U isto vreme, pojedini košarkaški portali su objavili vest da je doskorašnji stalni učesnik Evrolige, beogradski Partizan dobio specijalnu pozivnicu FIBA Lige šampiona, koju je prihvatio. Predstavnici kluba su istog dana demantovali te tvrdnje, nakon čega je i prvi čovek Evrolige stupio u kontakt sa klubom, bez obzira na činjenicu što se nekadašnji šampion Evrope nalazi u lošoj finansijskoj i rezultatskoj situaciji i bez šanse za plasman u Evroligu. To je još jedna potvrda da je budućnost evropske klupske košarke nedefinisana, pa obe strane pokušavaju da dobiju podršku što većeg broja klubova.

Evroliga još uvek nije precizirala koje lige bi mogle dobiti preostala tri mesta u elitnom takmičenju, uprkos brojnim špekulacijama. Sa druge strane, FIBA je predstavljanje svog takmičenja najavila za 21. mart, nakon čega bi trebalo očekivati odgovor Evrolige i nešto jasniju sliku o budućnosti ponovo podeljene evropske klupske košarke.