Evropski bodovi i koliko je teško stići do njih

Partizan i Crvena zvezda su započeli grupnu fazu u Ligi Evrope. Po prvi put u istoriji imamo dva tima koja igrajuu ovoj fazi takmičenja i čini se da su očekivanja nikad veća. Partizan bi mogao da nađe u evropskom proleću dok će Zvezda svoju šansu tražiti protiv Kelna.

Ne računajući sezonu 1991/92, koju je Crven zvezda zbog sankcija provela u izgnanstvu, ovo je treće Zvezdino učešće u grupnim fazama evropskih takmičenja. U tom prvom nastupu, pod sankcijama, Zvezda je zabeležila tri pobede i osvojila devet bodova. Porazi od Sampdorije su uticali na konačni plasman, samo je lider grupne prošao dalje a crveno-beli su završili na drugoj poziciji.

Naredna dva Zvezdina takmičenja u evropskoj jeseni se nisu završila toliko uspešno. U grupnoj fazi Kupa UEFA Zvezda je snagu odmerila susretima sa Bazelom, Tromsom, Romom I Strazburom. Pobeda nad Romom, uz Kevina Gameira koji je postigao dva gola I ostavio neizbrisiv trag u sećanju navijača Zvezde su stvari koje će se pamtiti iz te sezone. Četiri boda na kraju takmičenja, nedovoljno za proleće.

Nakon jedne godine pauze, zbog onog Milanovog učešća u kvalifikacijama, Zvezda se ponovo našla u grupi istog takmičenja. Ali, ovoga puta je situacija bila još lošija. Kao na traci, ređali su se porazi od Bajerna, Arisa, Boltona i Brage, za nula bodova na kraju takmičenja i poslednje mesto u grupi. Prostom matematikom dolazimo do brojke od četiri.

Zvezda je u dva učešća, nakon osam odigranih mečeva, osvojila četiri boda u grupnim fazama. Danas već ima jedan i još pet mečeva u kojima može da pokaže svoj kvalitet. A biće ih, sasvim sigurno, još!

Partizan je tokom prethodnih godina bio mnogo uspešniji, što govori i podatak da mu je ovo deseto učešće u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Dva Partizanova izleta u grupnu fazu Lige šampiona nisu donela nijednu pobedu crno-belima, ali jesu tri boda. Sva tri remija su zabeležena prvi put, kada je Partizan ostavio odličan utisak u ‘’grupi smrti’’. Tada su otkinuti bodovi protiv svih ostalih timova u grupi, remijima sa Marsejem, Portom I Realom.

Partizan je jednom dočekao proleće u Evropi. Tada je imao pet bodova iz četiri meča grupne faze, zahvaljujuće pobedi nad Egaleom i remijima sa Lacijom I Viljarealom. Preostali tim u grupi je bio Midlzbro, a crno-beli su u istoj sezoni savladali Dnjipro pre nego što su ispali od CSKA iz Moskve.

Kao i kod crveno-belih, i njihove naredne sezone su bile manje uspešne. U naredne tri grupne faze su osvojili ukupno 4 boda, zahvaljujući remiju sa Livornom i pobedom nad Šahtjorom. Naravno, o prolasku u nokaut fazu nije moglo ni da se razmišlja.

Partizan je pauzu u LE iskoristio da se plasira u Ligu šampiona a po povratku u najmasovnije takmičenje se ponovo mučio. U prvom navratu su tu bila samo tri osvojena boda, sva tri nerešenim ishodom, dok je u drugom pokušaju vredan pomena bod otkinut Totenhemu, ali je uz njega osvojen samo još jedan, protiv Asterasa.

Kada je novo evropsko proleće bilo veoma blizu Humske, isprečio se Augsburg. Partizan je imao devet bodova, dovoljno da se nađe na drugoj poziciji u svojoj grupi. Ipak, lošija gol-razlika, koja je pokvarena u nadoknadi vremena, izbacila je tada crno-bele iz Evrope.

Iako je Partizan često bio među najboljim evropskim klubovima, ne može se pohvaliti konstantnim osvajanjem bodova. Crvenoj zvezdi je i sam plasman u grupnu fazu bio problem tokom svih ovih godina pa je teško očekivati da sada rutinski savlada svoje rivale. Zato, sa te tačke gledišta, i crveno I crno-beli moraju biti zadovoljni osvojenim bodovima u prvom kolu ovogodišnje Lige Evrope. A mi ćemo da se nadamo da će do kraja takmičenja da ih bude preko deset na obe strane Topčiderskog brda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *