Federer na pragu Borgovog podviga iz 1976. godine!

Federer na pragu Borgovog podviga iz 1976. godine!

Zamislite da ste zaspali tamo negde 2007. godine kada je Rodžer Federer već imao 12 osvojenih Grend slemova i probudili se deset godina kasnije, shvativši da je dodao još šest i da ima priliku za novi.


Zar se ne bi zapitali – pa ko je ovaj čovek? Od kakvog je materijala napravljen kada i u 36 godini (za tri nedelje će napuniti upravo toliko) igra kao pre skoro deceniju i po, tačnije četrnaest godina, kada je u Ol Ingland Klubu osvojio svoj prvi Grend slem. Ne možemo biti sigurni u onu teoriju da je slaba konkurencija razlog za dugovečnost najboljeg tenisera u istoriji sporta, uostalom, zar u većem delu njegove karijere nisu igrali Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Mari? Ako se izuzme to što nikada nije previše voleo zemljanu podlogu i da je samo jednom pobedio na Rolan Garosu, ne može se olako tvrditi da na ostalim podlogama nema kvalitetnih tenisera. Zapravo ima, ali Federer je jednostavno neuporedivo bolji od svih ostalih, a u određenoj meri i od Nadala i Đokovića, o Mariju da i ne govorimo, pred kojima je pravi izazov njegove dugovečnosti.

Dobro, Federer verovatno nikada neće pobediti u Rimu i sigurno neće opet podići trofej u Parizu, ali ako u nedelju osmi put pokori Vimbldon, ko će ga sprečiti sa trijumfuje i u Njujorku?Federer

Možda Marin Čilić? Nije da ovaj teniser to nije činio, doduše samo jednom do sada, ali je to bilo baš na Otvorenom prvenstvu Amerike i to one godine kada je osvojio svoj do sada jedini Grend slem.

A kako stoje stvari sa Vimbldonom? Čilić je tek ove godine napravio proboj, iako po fizičkoj konstituciji i načinu igre, to je trebalo da uradi znatno ranije. No, to su već neke druge stvari, ali je i 2017. dovoljno dobra da Čilić pomrači slavu svog zemljaka Gorana Ivaniševića koji je ovaj Grend slem osvojio 2001. godine.

Možda bi se kao merilo mogao uzeti njihov prethodni okršaj u Vimbldonu, kada je Federer gubio sa 2:1 u setovima, bio prinuđen da četvrti reši u tesnom taj brejku i odigra punih pet setova da bi stigao do polufinala.

Marin Čilić je svakako u formi, što je pokazao i u turnirima na kojima se igra na travi, a koji prethode Vimbldonu – u Hertogenbošu je stigao do polufinala, a u Kvinsu je izgubio u finalu od Felisijana Lopeza. Na Vimbldonu je pokazao da se kudikamo bolje nosi sa pritiskom nego ranije, što se pogotovo videlu u maratonu sa Milerom, ali i u polufinalnom duelu sa Semom Kveriju.

Međutim, da li će sve to biti dovoljno da se nadigra čovek koji do finala nije izgubio ni set? Jedini čovek koji je ikada, računajući eru profesionalnog tenisa, osvojio titulu u Ol Ingland Klubu bez izgubljenog seta je Bjorn Borg (1976). Federer jeste to činio, ali u Melburnu 2007, a u slučaju da na takav način savalada Čilića, ove godine bismo čak dva puta bili svedoci takvog rezultata, pošto je Nadal to uradio na Rolan Garosu.

Centralnom terenu, a izjednačio bi se Džimijem Konorsom po broju odigranih mečeva na Vimbldonu (102)! Federer je ove godine samo dva puta posle duela bio u situaciji da mora da čestita boljem protivniku, a ostvario je 30 pobeda koje su mu donele osamnaesti Grend Slem u Melburnu, kao i titule u Indijan Velsu, Majamiju i Haleu.
U ženskom finalu slavio je mlađi, a u muškom?


14.7.2017. Federer zaboravio koliko ima godina, može li u svoje 11. finale?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *