Fenerbahče ostao bez Ulkerovih miliona

Nakon jedne od najuspešnijih sezona Fenerbahče je ostao bez Ulkerovih miliona, jer je turska kompanija odlučila da prestane da sponzoriše ovaj klub. Ovo stavlja veliki znak pitanja na budućnost kluba koji je zbog svog ogromnog budžeta uspeo da privuče i zadrži veliki broj kvalitetnih igrača.

U današnjem modernom sportu novac je osnova za uspeh. Timovi koji imaju velike budžete mogu da angažuju najkvalitetnije igrače na tržištu i da vođenje povere vrhunskom treneru. Danas, bogati timovi nemaju potrebu za razvijanjem mladih igrača, već  zbog svoje moći mogu da priušte sebi kvalitetne igrače i stvore tim za veliki domet. Za formiranje kvalitetnog košarkaškog tima u Evropi potrebno je značajno manje para nego u fudbalu, ali i pored toga mnogi timovi ne uspevaju da formiraju jake budžete.

Prethodnih sezona u Turskoj je bilo dosta novca za košarku. U timove su stizali NBA igrači, a napopularnijia imena uključuju Alena Ajversona, Sašu Vujačića i Džordana Farmara. Ove sezone košarka u Turskoj trpi udarce. Tokom sezone Galatasaraj se susretao sa velikim finansijskim problemima, što je uticalo na roster i igru tima, a sada je još jednom velikom timu preti sličan scenario.

Fenerbahče je imao veoma uspešnu sezonu, jer je ova ekipa po prvi put plasirala među četiri najbolje u Evroligi, a u regularni deo turskog prvenstva završili su na prvom mestu. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da se kompanija Ulker zadrži kao glavni sponzor. Ulker je od 2006. godine najveći sponzor Fenerbahčea i od tada je investirao velika sredstva u ovaj klub. Velikih rezultata do ove sezone nije bilo, što dovodi u pitanje odluku kompanije da uskrati sponzorstvo. Prema nekim informacijama budžet Fenerbahčea u ovoj sezoni je bio 29 miliona eura, od čega se procenjuje da je Ulker upatio između 16 i 19 miliona eura. Predsednik turskog kluba  Aziz Jildirim je istakao da je njegovom klubu potreban budžet od 25 miliona eura da bi mogao da se takmiči na visokom nivou, a da na osnovu prodaje karata i ostalih sponzorstava može da sakupi samo 10 miliona eura.

Vest da Ulker napušta Fenerbahče nije mogla doći u gorem trenutku. Trenutno se u Turskoj igra plejof, a Fener pokušava da odbrani titulu. Igračima je teško da se fokusiraju samo na dešavanja na parketu pored svega što se dešava van njega. To se najbolje videlo na prvoj utakmici plejof serije protiv Karšijake, u kojoj su poraženi nakon produžetka.

Dobra vest za Fenerbahče je što je Željko Obradović potpisao novi ugovor. Jedan od najboljih evropskih trenera će naredne dve sezone predvoditi tim iz Istanbula, ali pitanje je da li će moći da ponovi uspeh iz ove sezone. Njegov posao će biti značajno otežan, jer se očekuje da nekoliko igrača napusti tim. MVP Evrolige i najbitniji igrač tima, Nemanja Bjelica će karijeru verovatno nastaviti u NBA ligi. Endru Gaudlok je imao odličnu sezonu, a Mini Mamba je opet na radaru NBA timova. Odlazak igrača nije jedini problem, jer sada Fenerbahče neće moći da dovede igrače koje Obradović želi u timu za sledeću sezonu.

Kroz godine Fenerbahče je navikao na veliki budžet, mnogo kvalitetnih igrača, ali sada će morati da pokušaju prave rezultate sa mnogo manje. Na gubitku nisu samo oni, već i evropska košarka i Evroliga, jer će sledeće sezone u takmičenju biti uskraćeni za jedan veoma kvalitetan tim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *