FIFA

FIFA deli nagrade i proširuje Svetski kup

FIFA je bila prilično aktivna poslednjih nekoliko dana, a u tim aktivnostima se posebno izdvajaju dodele nagrada za najveća dostignuća u prošloj godini, kao i donošenje odluke da na Svetskom kupu 2026. godine učestvuje čak 48 nacionalnih selekcija.


Naravno da je odluka o povećanom broju učesnika izazvala brojne reakcije u svetskoj javnosti, kako onih kojima se ta ideja koju je najviše “pogurao“ Đani Infantino, prvi čovek organizacije, tako i onih koji u tome vide nesumnjiv pad kvaliteta ovog sporta.

U tom slučaju će format biti sasvim drugačiji, odnosno ekipe će se takmičiti u tri grupe sa po 16 ekipa.

Iako se to ne ističe u prvi plan, jasno je da je osnovni motiv za ovakve promene ostvarivanje većih prihoda koji se procenjuju na skoro 4 milijarde evra.

Ljubitelji fudbala su sa mnogo više pažnje dočekali proglašenje pobednika u četiri kategorije koje je FIFA ustanovila za dodelu nagrada, a naročito su bili zainteresovani da saznaju ko je bio najbolji fudbaler u protekloj godini.

Najuži izbor se na kraju sveo na trojicu fudbalera koji igraju u Španiji, Kristijana Ronalda, Lionela Mesija i Antoana Grizmana. Fudbaler Reala, Kristijano Ronaldo je osvojio nešto više od trećine ukupnog broja glasova i zasluženo postao najbolji na planeti po izboru FIFA.

Posle godine u kojoj je Ronaldo sa Realom postao klupski šampion Evrope i ponovio isto sa Portugalom na reprezentativnom planu, drugačije verovatno nije ni moglo da bude.

Najbolja u konkurenciji dama je Karli Lojd, koja je sa selekcijom SAD-a dva puta osvajala zlatnu olimpijski medalju. Sjajni Klaudio Ranijeri je proglašen za najboljeg trenera, a Nemica Silvija Neid za najuspešnijeg ženskog fudbalskog stručnjaka.


13.12.2016.Autsajder Kašima želi u finale FIFA Svetskog kupa!