FIFA U20 Svetski kup

FIFA Svetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina ušlo je u samu završnicu, odnosno preostalo je da se odigraju još četiri utakmice do kraja grupne faze takmičenja. Među osam timova koji su se do sada plasirali u narednu rundu, našla se i mlada selekcija Srbije.
Šampionat se održava na Novom Zelandu, a timovi su podeljeni u šest grupa po četiri ekipa, iz kojih po dve prvoplasirane kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe, sačinjavaju kostur osmine finala. Koliko je turnir jak vidi se po tome da je Argentina bez ijedne pobede iz tri utakmice morala da se vrati kući. Argentina je inače rekorder sa šest trofeja na FIFA omladinskim šampionatima, uključujući i poslednji osvojen 2007. godine.
Do sada je najubedljiviji bio Portugal, koji je pobedio sve svoje protivnike ostvarivši gol razliku 10-1! Bez poraza su još Ukrajina i Gana, a takav bilans do kraja mogu da ostvare još Nemačka i Brazil.
Aktuelni šampion je Francuska koja je pre dve godine osvojila svoj za sdaa jedini trofej, ali nije uspela da se kvalifikuje za ovaj šampionat. Takođe nema ni Španije, koja je u Evropi već godinama bez premca u svim mlađim kategorijama, ali u FIFA konkurenciji ima samo jednu titulu (1999).
Selekcija Fidžija igra protiv Uzbekistana i pobedom bi osigurala plasman među najboljih 16 ekipa, a u nekim varijantama bi joj odgovarao i nerešen rezultat. Uzbekistan je bez ijednog boda do sada i praktično nema takmičerskog motiva.
Nemačka je sigurna u osmini finala, pitanje je samo da li sa stoprocentnim učinkom. U ovoj konkurenciji Nemačka nema rezultate kao u seniorskoj, a poslednji i jedni put su trijumfovali 1981. godine, pod zastavom tadašnje zapadne Nemačke. Hondurasu je takođe potrebna pobeda da ne bi morao da razmišlja o rezultatu druge utakmice u grupi.
Ako se za jednu ekipu može tvrditi da je apsolutni favorit, onda je to Brazil u meču protiv Severne Koreje. ”Karioke” su pobedile u oba susreta u grupi, dok je Koreja dva puta poražena i to sa čak devet golova u mreži. Brazil je posle Argentine najtrofejniji učesnik omladinskih šampionata sa pet trofeja, od kojih poslednji datira iz 2011. godine.
Mađarska i Nigerija će u istoj grupi u međusobnom duelu odlučiti ko će direktno u narednu fazu, a ko će morati da se upoređuje sa ostalim trećeplasiranim timovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *