Formula 1 ovog vikenda u Monci

Formula 1 stiže ovog vikenda u Italiju gde će se u Monci po 65. put u istoriji voziti Velika nagrada na najstarijoj i najbržoj stazi u kalendaru. Poznata kao „hram brzine“ Monca ima stazu dužine 5,79 kilometara koja predstavlja kombinaciju brzih šikana i još bržih pravaca. Na stazi kroz Kraljevski park u Monci bolidi Formule 1 dostižu brzine i do 360 km/h.

Kako se evropski deo šampionata Formule 1 bliži kraju, Velika nagrada Italije – 12. trka u sezoni će biti možda i prelomna u borbi za titulu u konkurenciji vozača. Nakon što je uvećao vođstvo na 28 bodova ispred timskog kolege Nika Rozberga pobedom u Belgiji, Luis Hamilton je postavljen i za favorita ovog vikenda takođe. Hamilton je prošle godine stigao do svoje druge pobede u karijeri u Monci nakon što je agresivnom vožnjom primorao Rozberga na grešku već u prvoj krivini i ta pobeda mu je otvorila put ka tituli. Rozberg mora pronaći način da pobedi Hamiltona nekoliko puta do kraja sezone ako misli da se vrati u trku za titulu dok su snovi o titulu Sebastijana Fetela iz Ferarija praktično završeni jer zaostaje celih 67 bodova na trećem mestu.

Hamilton i Sebastijan Fetel imaju po dve pobede obojica u poslednje četiri sezone u Monci i navijači Ferarija se nadaju da im četvorostruki šampion Formule 1 može doneti prvu pobedu na domaćem terenu još od 2010. godine čime bi se broj pobeda njihove ekipe u Monci uvećao na 19 – od Ferarijevih 18 rekordnih pobeda do sada Mihael Šumaher je trijumfovao u šest.

Snabdevač pneumaticima Pireli je doneo odluku da malo začini trku tako što će ekipama ovog vikenda dostaviti meke i srednje tvrde gume za razliku od kombinacije srednjih i tvrdih pneumatika koja se koristila od 2012. na ovamo. Ekipe Formule 1 su se do sada uglavnom odlučivale na strategiju sa jednim zaustavljanjem u pit-stopu sa prethodnom kombinacijom guma ali će obaveza da se iskoriste i meke gume doneti novu i zanimljivu strategiju u nedelju.

Trka će trajati 53 kruga sa ukupnom dužinom od tačno 307 kilometara. Vremenska prognoza za vikend najavljuje temperature od oko 25 stepeni Celzijusa ali postoji velika šansa za pljuskovima u petak i subotu. Subotnje kvalifikacije će skoro izvesno biti vožene po mokroj stazi. Trka startuje u nedelju u 14h po lokalnom vremenu i tada se očekuje suvo i sunčano vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *