Formula 1 pod reflektorima u Singapuru

Formula 1 karavan stigao je na noćnu trku koja će se danas voziti pod reflektorima u Singapuru po ulicama četvrti Marina Bej. Ovo je inače i prva noćna Velika nagrada koju je Formula 1 uvela u svoj kalendar 2008. godine i trenutno je jedina potpuno noćna trka u sezoni – prošle godine je Bahrein organizovao noćnu trku povodom proslave desetogodišnjice svog Gran prija, dok Abu Dabi organizuje trku koja startuje u sumrak, a završava se pod reflektorima.

Nakon što je pobedom u Monci pre dve nedelje uvećao svoju prednost na 53 poena u šampionatu vozača ispred timskog kolege Nika Rozberga, Luis Hamilton je bio favorit i za pobedu na stazi Marina Bej, gde je trijumfovao i prošle godine međutim u jučerašnjim kvalifikacijama Mercedes nije blistao pa će tako Hamilton startovati sa pete a Rozberg tek sa šeste pozicije.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel startovaće sa pol pozicije danas ispred Danijela Rikiarda iz Red Bula na drugom mestu. Fetel je inače i najuspešniji vozač u istoriji Velike nagradu Singapura sa tri uzastopne pobede kao vozač Red bula između 2011. i 2013. godine. Fernando Alonso i Luis Hamilton su još jedina dva vozača koja su pobeđivala na ovoj trci pošto su po dva puta trijumfovali na stazi Marina Bej.

Što se borbe za titulu tiče očekuje se da se trka za prva dva mesta do kraja sezone vodi samo između dva vozača Mercedesa, a dobar rezultat Nika Rozberga u Singapuru bi uneo malo uzbuđenja u finiš sezone. Sebastijan Fetel je za sada praktično “na ničijoj zemlji” u šampionatu vozača budući da na trećem mestu zaostaje za Hamiltonom 74 poena, a u isto vreme ima 81 poen više od Felipea Mase. Bitka za četvrto mesto na tabeli je malo napetija budući da Masu, Kimija Raikonena i Valterija Botasa deli samo šest poena.

Ulična staza Marina Bej se nalazi na južnom delu singapurskog ostrva. Veći deo staze sačinjen je od gradskih ulica, a rezultat toga je manjak raznovrsnosti krivina i mnogo teže preticanje. Ali kada se na hiljade blještavih halogenih sijalica upale, ova staza se pretvara u jednu od najlepših trkačkih lokacija na svetu.

Proizvođač guma Pireli je odlučio da za ovu trku ekipama dostavi dva tipa najmekših guma– meke i supermeke, jer ta kombinacija najviše odgovara uličnoj stazi zbog brzog prilagođavanja na temperaturu staze i maksimalno prijanjanje. Vremenska prognoza za Singapur najavljuje večernje temperature oko 27 stepeni Celzijusa, dok je padavine teško predvideti, jer se ova država nalazi stotinak kilometara od ekvatora i ima tropsku klimu sa čestim jakim pljuskovima.

Trka će startovati u 20 časova po lokalnom vremenu, a voziće se 61 krug na stazi dugačkoj 5.06 kilometara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *