Formula 1 stiže u Kinu

Pre dve nedelje smo bili svedoci trke sa neočekivanim pobednikom u Maleziji, a ovog vikenda Formula 1 stiže u Kinu. Treća po redu trka ove sezone održaće se na spektakularnoj stazi Šangaj internešnal. A nakon trijumfa Ferarija i Sebastijana Fetela na stazi Sepang pre dve nedelje, ipak možemo očekevati interesantnu sezonu, budući da Mercedes možda ipak neće biti toliko dominantan kao prošle godine.

Ovo će biti 12. izdanje kineskog Gran Prija. Staza je prvi put ušla u šampionat Formule 1 2004, a Rubens Barikelo u Ferarijevom bolidu je bio pobednik prve trke. Luis Hamilton sa tri pobednička postolja ima najviše uspeha u Kini. Pobedio je 2008. i 2011. godine kada je vozio za Meklaren. Hamiltonova treća pobeda na ovoj stazi je viđena prošle sezone, u Mercedesovom bolidu.

Glavna tema ovog vikenda je da li Ferari može da ponovi nastup u kontinentalnijim uslovima u Kini, u poređenju sa toplom i vlažnom malezijskom klimom. U Mercedesovom taboru, Niko Rozberg oseća imperativ pobede nad timskim kolegom Luisom Hamiltonom ukoliko želi da se uključi u trku za titulu, imajući u vidu buđenje Ferarija. Hamilton je imao bolji start sezone sa pobedom u Australiji i drugim mestom u Maleziji, a Niko mora da ide u korak s njim ukoliko želi da izbegne etiketu „drugog vozača“ ekipe.

Vozači Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas će pokušati da održe korak sa Srebrnim strelama i Skuderijom Ferari i učine sezonu Formule 1 interesantnijom, dok Red Bul Rejsing mora da ostvari napredak u Kini posle dve jako loše trke na početku sezone. Problemi sa oba bolida su razlog zašto su Danil Kvajt i Danijel Rikardo u Maleziji čak završili i iza dva vozača juniorskog tima Red Bula ‒ Toro Roso-a.

Staza Šangaj internešnal je dugačka 5.45 kilometara i ima 16 krivina. Trku Formule 1 će činiti 56 krugova ukupne dužine 305.06 km. Imajući u vidu da oko 80% jednog kruga u Kini vozači provedu u skretanju kroz krivine, većina trka proteklih godina je osvajana odabirom savršene strategije u izboru guma i broju pit-stopova. Luis Hamilton je prošle godine trijumfovao koristeći dva pit-stopa, i uz to startujući trku na mekim gumama i koristeći dva seta srednjih guma tokom trke. Ovde je vreme dosta prijatnije nego u Maleziji, a vremenska prognoza za vikend najavljuje temperature između 11 i 15 stepeni Celzijusovih, delimično oblačno sa niskom mogućnošću padavina u nedelju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *