Formula 1 : Velika nagrada Kanade

Formula 1 je ove godine prvi put prešla Atlantik, da bi se u Montrealu održala trka za veliku nagradu Kanade. Od 1967. godine kada je trka uvrštena u svetski šampionat Formule 1, (prva je održana 1961. godine) put samo se dva puta desilo da je izostala sa kalendara ”najbržeg cirkusa na svetu” (1987, 2009).
Luis Hamilton je trenutno jedini aktivni vozač koji je u Montrealu pobedio više od jednom. On i Nelson Pike su po tri puta bili najbrži, dok je Mihael Šumaher  sa sedam pobeda za sada nedostižan.
Luis Hamilton ima šansu da se odvoji od Pikea jer će startovati sa prve pozicije pošto je bio najbrži u kvalifikacijama. Doduše, pol pozicija na stazi Žil Vilnev  nije toliko ključna kao u nekim drugim trkama, ali će posle Monte Karla, Hamilton sigurno želeti da iskoristi datu situaciju.
Britanac će četvrti put startovati kao prvi u Montrealu, a u karijeri mu je to 44. pol pozicija. Na drugom mestu je njegov kolega iz Mercedesa, Niko Rozberg, a treći je vozač Ferarija Kimi Rajkonen. Četvorostruki šampion Sebastijan Fetel je kažnjen pa će trku početi kao četvrti otpozadi, odnosno sa 16. mesta.
Prošlogodišnji pobednik trke, vozač Red Bula Danijel Rikiardo startuje kao deveti, a još jedan bivši šampion i pobednik trke za veliku nagradu Kanade, Fernando Alonso (2006), za volanom Meklarena krenuće sa 14 pozicije.
Trka za veliku nagradu Kanade se osim na stazi Žil Vilnev, vozila na još dve: Mospot Parku u periodu od 1961-1977 i na Mon Tremblanu 1968. i 1970. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *