Fudbalsko rivalstvo za sladokusce, sudar Apenina i Pirineja!

Zajedno imaju pet svetskih i četiri evropske titule. Gotovo uvek igraju važnu ulogu na najvećim turnirima. Stvorili su neke od najboljih fudbalera ikada. I rivalstvo koje traje decenijama.

Za reprezentaciju Italije se ne može reći da je imala zlatan period u svojoj istoriji. Oni su uvek tu, spremni da ostvare najviše ciljeve čak i kada se čini da im je ekipa slabija od konkurentskih. Između prve i poslednje svetske titule su prošle 72 godine, što pokazuje kontinuitet. Kod Španaca je situacija drgačija, poslednja decenija je njihov zlatni period. Tokom prethodnih deset godina su najdominantnija ekipa na velikim takmičenjima. Može se reći da je tu dominaciju prekinula upravo Italija.

Kroz istoriju su odigrali 36 međusobnih duela, i pomalo iznenađujuće, najviše puta je bilo nerešeno. Čak 15 susreta dve velike fudbalske nacije su završena remijem, dok je Italija ostvarila više pobeda od Španije. Večeras će Španci imati priliku da se izjednače u broju pobeda jer su ih oni ostvarili 10 a Azuri jednu više. Prvi međusobni susret je odigran na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920. i Španci su slavili pobedu od 2:0! Poslednji put je bilo nerešeno, u prvom krugu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, kada su u Torinu odigrali 1:1.

Danas će dodatnu draž susretu dati trenutno stanje na tabeli u kvalifikacionoj grupi G. Oba tima su do sada zabeležila pet pobeda, uz pomenuti remi u međusobnom duelu. Timovi dele prvo mesto u grupi sa po 16 bodova i već se zna da Albanija i Izrael neće moći da ih ugroze. Sada je samo pitanje ko će u Rusiju direktno, sa prve pozicije, a ko će morati da se muči u baražu. Španija ima gol razliku 21:3 dok su Italijani u tom segmentu nešto slabiji sa 18:4. Možda bi i ta statistika mogla da odredi konačan plasman.

U španskoj reprezentaciji neće biti Mate, Nolita i Dijega Košte dok su pozive zaslužili Kepa Arizabalaga, golman Atletik Bilbaa i Suso, momci koji još uvek nema nijedan nastup za A tim. Ponovo će u timu biti David Vilja, rekorder po broju golova za nacionalni tim. Serhio Ramos će i ovoga puta biti kapiten tima i nastaviće svoju poteru za Ikerom Kasiljasom, rekorderom po broju nastupa.

Italijani imaju značano neiskusniju ekipu. Ovu reprezentativnu akciju će propustiti Markizio, Kijelini, Krišito, Pele, De Šiljo… pa će Italija imati samo šest igrača sa više od 30 nastupa u dresu sa državnim grbom. Donaruma, Konti, Rugani, Pelegrini su tu da najave budućnost italijanskog fudbala, ali još uvek neće imati značajnu ulogu.

Zbog domaćeg terena, ali i zato što im je bod dovoljan, Španci su favoriti u ovom meču. Italijani obožavaju takve stvari, da zakomplikuju posao favoritu. Sećate se Evropskog prvenstva 2016? Tada su ih poslali kući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *