Gal Mekel u Makabiju umesto Farmara

Doskorašnji plejmejker Crvene zvezde Telekom Gal Mekel vratio se u rodni Izrael i karijeru će nastaviti u Makabiju iz Tel Aviva, u kome će nastupati umesto Džordana Farmara sa kojim je klub raskinuo ugovor.

Džordan Farmar je letos drugi put u karijeri obukao dres Makabija, ali nije uspeo da ispuni očekivanja u jednom od najtrofejnijih evropskih klubova, pa je ugovor sporazumno raskinut.

Donekle slična sudbina je pratila i izraelskog reprezentativca, koji je u beogradsku Crvenu zvezdu Telekom stigao kao veliko pojačanje, ali je već nakon nekoliko meseci izgubio mesto u timu, a poslednji meč je odigrao u novembru. Mekel je bio nezadovoljan u Beogradu iz više razloga: pre svega, nije igrao, a nedavno se u javnosti pojavila informacija i da bi mogao da podnese tužbu FIBI protiv kluba zbog neisplaćenih plata. Crvena zvezda Telekom je u međuvremenu angažovala najpre Markusa Vilijamsa na poziciji plejmejkera, sa kojim je ekspresno raskinuta saradnja, a nedavno je u klub stigao još jedan plejmejker, Vasilije Micić iz nemačkog Bajerna.

Gal Mekel je i tokom prethodnog leta bio povezivan za izraelskim gigantom, međutim, tada do dogovora nije došlo, jer se 27-godišnji plejmejker nadao da bi mogao dobiti ugovor u NBA ligi, u kojoj je tokom dve sezone nastupao za Dalas Meveriks i Nju Orleans Pelikans. Novu šansu da se okuša u najjačoj košarkaškoj ligi sveta Mekel nije dobio; potpisao je ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom Telekom, a u Makabi Tel Aviv je stigao Džordan Farmar, jedan od najplaćenijih igrača u Evropi.

Uprkos velikim ulaganjima i izuzetno kvalitetnim igračima, Makabi Tel Aviv nije ispunio očekivanja, igrao je veoma loše u Evroligi i najveće su razočaranje ove sezone. U međuvremenu je klub otpustio i trenera Gaja Gudesa, a umesto njega je stigao Žan Tabak. Ekipa nije uspela da izbori plasman u Top 16 fazu Evrolige, takmičenje će nastaviti u Evrokupu, te je jasna potreba čelnika kluba da smanje troškove.

Ovo je i velika šansa za Gala Mekela, koji nakon polusezone koja je za zaborav ima priliku da zaigra u jednom od najvećih evropskih klubova. Problem koji je imao u Crvenoj zvezdi Telekom je taj što on nije lider tima, što se od njega očekivalo. On je pre svega igrač zadatka, koji može biti veoma koristan kada dobije pravu ulogu u timu. Stil koji Makabi Tel Aviv gaji poslednjih decenija, gde je akcenat na trčanju i tranziciji, sličan je onome što igra i reprezentacija Izraela, gde se Gal Mekel izuzetno dobro snalazi, tako da bi od ove saradnje veliku korist mogli da imaju i klub i igrač.