Gaučosi

Gaučosi bez Mesija u Limi

Iako je Peru osvojio sva tri boda u prethodnoj utakmici kvalifikacija, domaćoj selekciji će ipak biti potrebno pravo malo čudo da na Nacionalnom stadionu u Limi isti uspeh ostvari i u četvrtak (petak ujutro po srednjeevropskom vremenu) protiv Argentine.
Pored toga što Argentina ima daleko kvalitetniji sastav pun međunarodnih zvezda, Gaučosi u Limu dolaze bez pobede u prethodnoj utakmici sa Venecuelom, pa je realno pretpostaviti da žele da se iskupe svojim navijačima za taj neočekivani propust.
Edgardo Bauza će morati da uputi dodatne instrukcije odbrambenim fudbalerima pošto je njegova ekipa čak dva puta kapitulirala od poslednjeplasirane Venecuele koja je do sada osvojila samo dva boda!
Najveći problem za Bauzu je ipak to što u sastavu neće imati Lionela Mesija koga je povreda primorala da odsustvuje. Uprkos tome što u sastavu Gaučosa postoji nekoliko vrhunskih napadača, sastavljanje tima bez jednog od dvojice najboljih fudbalera na svetu, ipak će predstavljati izazov za Bauzu.
Ono što će mu olakšati zadatak je forma dvojice elitnih igrača iz napada – Gonzala Iguaina i Serhija Aguera. Posebno je impresivan novi centarfor Juventusa, Iguain, koji je u prvih 7 utakmica Serije A postigao 6 golova za Bjankonere. Pitanje je samo da li će se odlučiti da ih obojicu u isto vreme drži u igri, ili će se rešiti za Juventusov tandem Iguain – Dibala koji ove sezone funkcioniše odlično.
Fudbaleri od kojih će odbrana Argentine, koja je daleko važnija tema o kojoj treba da razmišlja selektor Gaučosa, morati da se pričuva su Kristijan Kueva i Renato Tapija, igrači koji se odlično snalaze u završnici napadačkih akcija. Njih dvojica su strelci po jednog gola u pobedi Perua nad Ekvadorom (2:1) u prethodnom kolu kvalifikacija.
Tapija je igrač sredine terena u Fejenordu koji često predstavlja opasnost po protivničke golmane, a Kuevas koji nastupa za Sao Paulo, je tip igrača koji sa par inspirativnih poteza može da reši utakmicu u korist svoje ekipe. Naravno, tu je i Paolo Gerero, koji je već dugi niz godina najopasniji fudbaler selekcije Perua.
Argentina nije poražena u toku regularnih 90 minuta utakmice u 13 poslednjih takmičarskih okršaja. Štaviše, Gaučosi su u tom periodu izgubili samo od Čilea u finalu ovogodišnjeg Kopa Amerika, ali tek posle izvođenja jedanaesteraca!
Istorija duela ovih rivala u kvalifikacijama broji 16 mečeva, od kojih je Argentina dobila 9, a Peru samo dve i to obe pred svojim navijačima.
Da li će Gaučosi i bez Mesija opravdati ulogu favorita u Limi?