Mario Gece

Gece ponovo u Dortmundu, misija je iskupljenje

Mario Gece je tek napunio 24 godine, a već ima neverovatno burnu karijeru. Sada se i zvanično vratio u Borusiju Dortmund posle tri godine.

Gece je u Borusiju stigao 2001. godine kao devetogodišnjak. Momak iz Memingena je sa 17 godina debitovao za prvi tim i vrlo brzo se ustalio kao prvotimac. Već naredne sezone bio je bitan šraf u timu koji je uspeo da preotme titulu Bajernu i sa Jirgenom Klopom na čelu ponovo vrati Borusiju na veliku scenu.

Naredne sezone je Borusija odbranila titulu, a tokom Geceovog boravka u Dortmundu klub je pojačao i Marko Rojs. Njih dvojica su se sjajno dopunjavali i proglašeni su za jedan od najboljih tandema trenutno u fudbalu. Pohvalio ih je čak i legendarni Franc Bekenbauer.

U Barseloni Lionel Mesi, Andres Inijesta i Ćavi ine truogao, ali kada je reč o klasičnom tandemu niko nije bolji od Rojsa i Gecea“, izjavio je Bekenbauer u decembru 2012. godine.

Bilo je jasno da Gece želi da ide iz kluba i navijači su čak napravili transparent koji je poručivao da može da ode gde god – samo ne Minhen. Ipak, šokirao je javnost otišavši u Bajern

Gece  i muke sa Pepom

Nije sve išlo po planu u Bajernu. Ogromna konkurencija i taktičke zamisli Pepa Gvardiole značile su da Gece nije igrao redovno. Uglavnom je ulazio sa klupe, a sa dolaskom Daglasa Koste  potpuno je pao u drugi plan.

Ipak njegova produkcija nije bila ništa manja. Odigrao je deset mečeva manje za Bajern nego za Dortmund, a postigao je isti broj golova – 22.

Sada je Jirgen Klop i dalje želeo da radi sa njim i da ga dovede u Liverpul, ali on je rešio da se vrati u Borusiju i da proba da se iskupi.

Iskupljenje na Vestfalenu

Navijači su posle odlaska u Bajern palili Geceove dresove, a ofanzivnom vezisti je jasno zašto su navijači besni na njega. Sada smatra da je prelazak u Bajern bio velika greška.

“Kada sam otišao u Bajern 2013. godine to je bila svesna odluka. Sada se neću kriti i izbegavati posledice. Tri godine kasnije gledam tu odluku drugim očima, sigurno je ne bih ponovio danas. Kada se vratim kući probaću da sve ponovo pridobijem dobrim igrama”, istakao je Gece.

Sada  je na njemu da zameni sjajnog Henrika Mkitarijana koji je za veliki novac otišao u Mančester junajted. Mkitarijan je bio jedan od najboljih igrača tima i najbolji asistent, tako da će Gece morati da na sebe preuzme veliki posao u borbi na svim frontovima, kako u Nemačkoj tako i u Evropi.

Možda mu u pridobijanju navijača pomogne i dosadašnji kapiten Mats Humels. On je sada otišao u Bajern i navijači imaju novog “neprijatelja broj jedan”.