fudbal

Gold kup je slaba zamena za kvalitetan fudbal

Gold kup je takmičenje koje se održava u okviru CONCACAF zone što znači da ga igraju severnoameričke, centralnoameričke i karipske zemlje. Reklo bi se pravi turnir za fudbalske sladokusce, prilika da prvi i poslednji put vide neke igrače i da saznaju gde se tačno nalazi Martinik. Kao jedan od takvih, seo sam pre neko veče ispred televizora da pogledam utakmicu dok je cimer bio u šoku kako mogu to da gledam. I stvarno, utakmica je bila loša, prepuna osnovnih grešaka i bilo je teško gledati. Ipak, nastaviću sa praćenjem, ne mogu turnir da ostavim na pola.

Meksikanci su učestvovali na Kupu Konfederacija pa su u SAD poslali B reprezentaciju, Amerikancima je prvenstvo u toku pa su i oni kalkulisali dok su čak i Kostarikanci značajno slabiji nego što bi mogli da budu. Sve to je uticalo na skroman kvalitet ekipa. Zato će svoju šansu potražiti Kanada, koja ima nekoliko poznatih imena u svom sastavu. Pored Jakovića i Borjana za koje znaju svi ljubitelji fudbala u Srbiji tu su i Hojlet iz Kardifa, Arfild iz Barnlija, Petraso iz Kvins Park Rendžersa kao i mladi Alfonso Dejvis kog trenutno traži cela Evropa.

Gold kup kakav danas znamo postoji tek od 1991. godine i održan je ukupno 13 puta do sada. SAD su bile domaćin svih takmičenja ali su dva puta podelile domaćinstvo sa Meksikom a jednom sa Kanadom. Ove godine je ponovo turnir u SAD, po četrnaesti put.

Meksiko je najuspešnija nacija. Turnir su osvajale samo tri reprezentacije a Meksiko ima čak sedam trofeja. Kanada je jednom osvojla turnir a ostalih pet su pripali američkoj reprezentaciji. Nastupe u finalu su beležili i Honduras, Panama (dva puta) i Kostarika kao i nacije koje su bile gosti, jednom Kolumbija i dva puta Brazil. Jedne godine je gost na turniru bila Južna Koreja ali je praksa sa gostovanjima reprezentacija ukinuta.

Po trenutnim pravilima na turniru nastupa 12 ekipa od kojih 8 prolazi grupnu fazu. Od 2019. će turnir biti proširen i igraće se u četiri grupe sa po četiri tima. Pitanje je da li je to dobar potez jer je teško očekivati da će dodatne četiri reprezentacije moći da pariraju po kvalitetu. CONCACAF zonu čine tri dela. U Severnoj Americi postoje samo tri reprezentacije, dok Centralna Amerika ima sedam timova. Ostatak su karipske zemlje gde fudbal nije na nivou koji je potreban za jedno ozbijno kontinentalno takmičenje.

Kada se sve sabere i oduzme, Gold kup je dobro poslužio dok smo čekali početak nove sezone u većini evropskih liga. Ulazimo u završnicu turnira ali već sada znamo da će šampion biti jedna od četiri najzvučnije ekipe. Kada bismo ostali sa Kanadom, SAD, Kostarikom i Meksikom u polufinalu, to bi bili mečevi vredni gledanja. Na prethodnom turniru je veoma dobre partije prikazivala Jamajka, stigla je do finala ali se sada čini da neće biti tima koji će moći da nasledi taj uspeh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *