Belgija najvredniji

Golgeter iz Sente vođa tima na EP

Zvanično  najvredniji tim na Evropskom prvenstvu ima Engleska, ali kada su u pitanju realne svote novca koje su plaćene za fudbalere “Gordi Albion” je tek na trećem mestu iza Belgije i Nemačke.

Belgijanci smatraju da je ova generacija njihova najbolja šansa ikada za osvajanje trofeja, što i nije čudno kada se vidi da su fudbalere Belgije njihovi klubovi platili neverovatnih 408 miliona evra!

Najskuplji fudbaler Belgije je Kevin De Brujne, vezistu “Crvenih đavola” Mančester siti je platio 70 miliona evra. Ni ostatak zvezda tima Marka Vilmotsa poput Kristijana Bentekea, Edena Azara ili Romelua Lukakua nije mnogo manje plaćen – prosečna cena fudbalera Belgije je skoro 18 miliona evra.

Drugi najskuplje plaćen tim je Nemačka. Fudbalere “Manšafta” timovi su ukupno platili 338 miliona evra, a potom slede Englezi sa plaćenih 242 miliona za fudbalere koje predvodi iskusni selektor Roj Hoždson.

Iako je daleko od najslabijeg tima na Euro, Ukrajinci su najmanje plaćeni iz prostog razloga što većina igra u  domovini. Ili su ponikli u klubovima za koje igraju, ili su u njih došli iz manjih ukrajinskih timova. Sveukupno Ukrajinci nisu plaćeni ni osam miliona evra. Zanimljivo je videti i tim Velsa koji je plaćen 174 miliona evra, a od toga je Geret Bejl vredeo 110!

Kada je u pitanju procenjena vrednost fudbalera, Englezi se cene na 751 milion evra, potom slede  Francuzi sa 696, a Španci vrede 639.

Ubedljivo najmanje vrede Mađari, a njihov najvredniji fudbaler je – Srbin. Napadač rođen u Senti je posle uspešne karijere u Mađarskoj prešao je u Legiju iz Varšave prošle sezone. Na 37 mečeva uspeo je da postigne čak 28 golova i  sebi je digao vrednost na 6,6 miliona evra, tako da je ubedljvo najvredniji u timu. Teško da će mu poći za rukom da se umeša u trku za najboljeg napadača prvenstva, ali bi svakako dobrim igrama mogao sebi da osigura novi transfer.

Najskuplje plaćeni fudbaler koji će zaigrati na EP je ranije pomenuti Geret Bejl, a igrač kome je procenjena najveća vrednost na prvenstvu je njegov saigrač iz Reala Kristijano Ronaldo. Portugalac koji je nedavno potpisao novi ugovor sa “Kraljevskim klubom” se ceni na 137,8 miliona evra što je više nego pola reprezentacija na EP.