Goran Huskić: Penas Hueska najveće iznenađenje druge španske lige

Košarkaški put Goran Huskić započeo je u Radničkom iz Obrenovca. Kaže za sebe, da se u sportske vode upuštao postepeno, jer se za profesionalno bavljenje košarkom opredelio tek nakon završetka srednje škole. Sa svoje 24 godine u biografiji Huskić ima ubeleženo igranje na američkom kontinentu, ali i u jednoj od najčuvenijih liga- Endesi. Igrao je u dresu Hauard koledža, Gipuzkoa Basketa, a trenutno je na pozajmici u španskom drugoligašu Penas Hueski. Nedavno, proglašen je za MVP kola, sa ostvarenim indeksom korisnosti 30. Radom i zalaganjem trudi se da se što pre vrati u kvalitetniju ligu, pa tako ove sezone beleži prosečno 12 poena i sedam skokova.

Neko vreme proveli ste igrajući koledž košarku. Kako pamtite taj period? Koliko se koledž košarka razlikuje od profesionalne?

Odlazak prvi put od kuce, i to tako daleko, u Ameriku bio je moj najteži korak do tada. Dok sam igrao u Teksasu, očvrsnuo sam I naučio kako da izvučem najbolje iz tog iskustva. Koledž kosarka je dosta drugačija. Mnogo vise igra fizčki, a i ima dosta atletski dobrih igrača. U ovoj igri manje se obraća pažnja na tehinčke stvari.

Igrali ste za B reprezentaciju Srbije. Kakvo je bilo to iskustvo? Kakva je bila saradnja sa trenerom I sa saigračima?

Uvek mi bio san da na terenu branim naše nacionalne boje. Nije bitno da li je A,B ili C reprezentacija u pitanju. To je bilo lepo iskustvo za mene i tog leta se sećam samo po lepim stvarim. Sa nekim saigračima sam ostao u kontaktu, pa se i danas čujemo. Naravno, ostaje želja da zaigram i za A tim Srbije.

Igrajući za Gipuzkoa Basket, imali ste prilike da se upoznate i sa jednom od najelitnijih svetskih i evropskih liga, Endesa ligom. Kakva je španska košarka?

ACB liga je jedna od najboljih liga u Evropi, a po mnogima i najbolja. To je jako kvalitetna liga u kojoj se igra brzo, u visokom ritmu. Tu se takmiči puno vrhunskih domaćih igrača, ali ima i dosta odličnih stranaca.

Da li španski klubovi imaju problema sa novcem, ili igrači mogu da se opuste i misle samo na igru? Da li se finansijski problemi odražavaju na kvalitet utakmica?

Kriza je u celoj Evropi, ali naravno ne tolika kao kod nas. I ovde se dosta kluba bori sa ekonomskim problemima. Često kasne plate, ali ih u većini slučajeva igrači dobiju. Ono po čemu se ističe španska košarka, jeste I to što je organizacija klubova uvek na vrhunskom nivou.

U Gupzikoa Basketu niste imali veliku minutažu. Prosečno ste se na terenu zadržavali šest minuta. Da li mislite da ste imao dovoljno prostora da se istaknete?

Mislim da nisam imao dovoljno prilike da pokažem sve što znam. Zbog toga, kao I zbog želje da što vise vremena provedem na parketu, odlučio sam se da pređem u drugu ligu na pozajmicu. To što sam prošlog meseca proglašen za MVP kola igrajući za Penas Huesku pokazuje da je taj transfer bio pravi potez I da u ovom timu imam više mogućnosti da u igri dam sve od sebe.

Kakva je španska druga liga? Kakvi su rivali? Kakve su šanse Penas Hueski u ovom takmičenju?

Po mom mišljenju u ovoj ligi se košarka igra na dosta visokom nivou. Timovi imaju dosta mladih talentovanih igrača koji su, poput mene na pozajmicama iz prve lige. Tu su i španski veterani sa pregršt iskustva igranja u prvoj ligi, ali I dosta kvalitetnih američkih igrača. Penas Hueska je bila treća na tabeli, ali je u međuvremenu malo pala. Ipak, I dalje smo u zoni plej ofa i ovu sezonu smatramo uspešnom. Imamo šanse da se plasiramo za ACB, ali ne I da uđemo u tu ligu, jer je za to potrebna ogromna finansijska stabilnost koju na žalost, ovaj klub nema.
Šta očekujete u nastavku sezone? Da li imate neke prognoze, kako će se takmičenje u drugoj ligi završiti? Ima li tu mesta nekim velikim oscilacijama na rang listi?

Mislim da ce liga biti neizvesna do samog kraja. Ovde svaka ekipa moze da pobedi, ako protivnička nema dobar dan ili ne uđe dovoljno koncentrisano u meč. Trenutno, najprijatnije iskustvo u takmičenju je Penas Hueska, jer nam imamo dobre rezultate iako smo ubedljivo najmlađa ekipa u ligi sa prosekom godina 21.

Pratite li srpsku košarku? Šta mislite o trenutnim dešavanjima u košarci kod nas? Da li ovde može biti nekih krupnih promena na tabeli?

Upućen sam u dešavanja u srpskim košarkaškim dvoranama, I ubedljivo najveći utisak na mene ostavlja ovo što radi Mega Leks. Svaka čast tim mladim momcima i njihovom treneru Dejanu Milojeviću koji radi stvarno sjajan posao.