Hamilton favorit na Velikoj nagradi Rusije

Luis Hamilton je sa pravom označen kao favorit na drugoj po redu Velikoj nagradi Rusije koja se vozi na stazi u Sočiju. Druga ikada trka Formule 1 na ovoj stazi bi trebalo da bude uzbudljivija od inauguralne prošlogodišnje iako će Hamilton verovatno nastaviti svoju dominaciju u šampionatu. Prošlogodišnja trka na Soči Autodromu je privukla veliki broj gledalaca i protekla je u najboljem redu. Uz to, ove godine vozači dolaze sa više iskustva na ovoj stazi koja ima specifične karakteristike kao nijedna druga na kalendaru Formule 1.

Prošle sezone su vozači konstatovali da je staza mnogo zahtevnija od onoga što su očekivali nakon vožnji u simulatoru. Uprkos tome, sama trka nije bila među uzbudljivijim koje su navijači imali prilike da vide prošle godine. Izdržljivi pneumatici su ubili mogućnost uzbuđenja na pit-stopovima dok je visoka potrošnja goriva naterala mnoge vozače da voze sporije što je uticalo na odsustvo trkačkih incidenata i intervencija „sejfti“ vozila što je na kraju rezultiralo skoro pa dosadnom trkom.

Kako bi trku načinili zanimljivijom dobavljač pneumatika Pireli je doneo odluku da prošlogodišnju kombinaciju srednjih i mekih guma zameni kombinacijom mekih i super mekih za ovu trku. Ova promena će verovatno učiniti ceo trkački vikend zanimljivijim i komplikovanijim kako za timove tako i za vozače.

Ekipa Mercedes je ponovo dominirala današnjim kvalifikacijama pošto je Niko Rozberg zauzeo pol poziciju dok je Hamilton završio kao drugi što je sasvim dovoljno da sa svojih 48 poena prednosti drži Rozberga na vidiku. Vozač Vilijamsa Valteri Botas će startovati kao treći a Sebastijan Fetel kao četvrti na sutrašnjoj trci.

Prošle sezone je Mercedes GP osigurao titulu u šampionatu konstruktora upravo na ovoj stazi na kojoj je trijumfovao Luis Hamilton a Rozberg završio kao drugi. Iako je Hamilton ponovo favorit za pobedu na Soči Autodromu i bliži se svojoj trećoj titulu i iako su u kvalifkacijama osvojili prva dva mesta i za titulu konstruktora im treba samo tri boda više od Ferarija, u Mercedesu se brinu da im kombinacija Pirelijevih guma i konfiguracija ulične staze u Sočiju umanjuje dominaciju njihovih bolida. Iste probleme su imali i pre dve nedelje na uličnoj stazi u Singapuru i iako su istražili sve moguće probleme Ferari čeka iz prikrajka da iskoristi svaku grešku Mercedes što su ove sezone i dokazali da su u mogućnosti.

Sebastijan Fetel je prošle godine na Velikoj nagradi Rusije završio kao osmi u svojoj poslednjoj sezoni kao vozač Red Bula dok je njegoj sadašnji timski kolega, Kimi Raikonen završio kao deveti. Obojica sada nemaju šta da izgube a dokazali su da mogu da pobede dvojac Mercedesa kada im se ukaže šansa. Niko Rozberg uz Sebastijana Fetela još uvek ima teorijske šanse za borbu za titulu sa Hamiltonom. Ali, obojica moraju da voze perfektno do kraja sezone dok bi Hamilton morao da napravi par kikseva kako bi im dao šansu.

Borba za četvrto mesto u šampionatu vozača će biti zanimljiva do samog kraja sezone između dvojca Vilijamsa, Valterija Botasa i Felipea Mase kao i Kimija Raikonena, dok vozači Red Bula Danijel Rikiardo i Danil Kvjat međusbno vode borbu za sedmo mesto.

Soči Autodrom je treća staza po dužini na kalendaru Formule 1 odmah iza Silverstona i staze Spa Frankoršamp. Dugačka je 5,84 kilometara, ima 18 krivina i deo staze prolazi kroz Olimpijski park u Sočiju izgrađen za potrebe Zimskih olimpijskih igara 2014.

Prognoza vremena za Veliku nagradu Rusije ovog vikenda najavljuje oblačno vreme sa temperaturama od oko 20 stepeni Celzijusa. A pošto se Soči nalazi na obali Crnog mora, kiša je moguća u svakom trenutku. Trka počinje danas u 14 časova po lokalnom vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *