Hamilton i na Hungaroringu startuje kao prvi

Šampion Formule 1 Luis Hamilton je osvojio devetu pol poziciju ove sezone na ukupno deset trka, pa će na Hungaroringu startovati ispred svog timskog kolege Nika Rozberga. Iza dvojice vozača Mercedesa našli su se Sebastijan Fetel u Ferariju i prošlogodišnji šampion Danijel Rikiardo koji vozi za Red Bul.
Luis Hamilton je na Trci za Veliku nagradu Mađarske pobeđivao četiri puta, a koliko uživa u vožnji na stazi Hungaroring potvrdio je i ovog vikenda tako što je bio najbrži na svim treninzima, kao i u kvalifikacijama.
Hamilton ima priliku da nadmaši Mihaela Šumahera koji takođe ima četiri trijumfa u ovoj trci.
Ono što važi za Britanca, nikako ne važi za četvorostrukog šampiona Sebastijana Fetela koji još nijednom nije bio najbrži u Mađarskoj iako je 2010. i 2011. godine osvajao pol poziciju.
Vozači Meklarena Fernando Alonso i Jenson Baton su ponovo imali problema u kvalifikacijama, pa će startovati sa 15. i 16. pozicije. Inače njih dvojica spadaju u red vozača koji su na Hungaroringu već ispijali pobednički šampanjac, odnosno Alonso je bio najbrži 2003. godine, dok je Baton je trijumfovao tri sezone kasnije.
Još jedan pobednik trke za Veliku nagradu Mađarske će se pojaviti na startu, a radi se o Kimiju Rajkonenu koji je 2005. godine bio najbrži vozeći za Meklaren-Mercedes.
Prva trka je održana davne 1936. godine i na njoj je pobedio Italijan Tacio Nuvolari, međutim ona tada nije bila deo šampionata Formule 1. Posle tačno 50 godina, na stazi na kojoj se održava i aktuelna, ponovo je zaživela Velika nagrada Mađarske. Pobednik je bio Nelson Pike, a trka je od tada neizostavni deo najbržeg ”cirkusa” na svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *