Heisman trofej za 2015. dobio novog vlasnika

Heisman trofej za 2015. je dobio novog vlasnika – trkač Univerziteta Alabama, Derrick Henry najnoviji je dobitnik ovog vrednog priznanja za igrače NCAA. Ova nagrada se dodeljuje nakon glasanja za najboljeg koledž igrača američkog fudbala u regularnoj sezoni NCAA.

Henry, junior na koledžu Alabama je ove sezone istrčao za blizu 2.000 jardi i postao je tek drugi igrača sa ovog koledža koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Takođe je i prvi trkač od 2009. godine koji je osvojio Heisman trofej – te sezone je osvajač bio Mark Ingram, takođe sa Alabame.

Nakon glasanja Henry je završio sa 1.832 poena na prvom mestu ispre druga dva kandidata – Christiana McCaffreyja, trkača i igrača zaduženog za vraćanje šuteva sa Stanford univerziteta, koji je bio drugi sa 1.539 bodova dok je kvoterbek koledža Clemson, Deshaun Watson bio treći sa 1.165 poena.

Ukupno 929 glasova je prikupljeno u ovosezonskom glasanju. Većina glasova je stigla od strane pripadnika medija koji prate koledž fudbal – 870, dok je 58 pređašnjih osvajača Heisman trofeja takođe glasalo ove sezone. Glasovi publike i navijača se sabiraju kao jedan glas. Tri poena se dodeljuje za glas za prvo mesto, dva poena za glas za drugo mesto i jedan poen za glas za treće mesto.

Derrick Henry je na početku sezone bio u senci prve zvezde univerziteta Louisiana State, trkača Leonarda Fournettea. Ali kako kažu u SAD, Heisman trofej se osvaja igrama u novembru a Henry je eksplodirao u tom mesecu pošto je trčao za 200 i više jardi u tri od četiri meča. Regularni deo sezone je završio sa 1.986 istrčanih jardi, i tako oborio rekord Herschela Walkera u  SEC konferenciji.

Drugoplasirani Christian McCaffrey je predvodio celokupnu NCAA diviziju I u ukupnom broju osvojenih jardi i tako oborio rekord Barryja Sandersa sa 3.496 jardi u jednoj sezoni – imao je 1.847 jardi trčanjem, 1.109 vraćanjem ispucavanja i 540 jardi hvatanjem. McCaffrey je postigao 13 touchdowna trčanjem, hvatanjem i vraćanjem ispucavanja a takođe je imao i dva pasa za dva touchdowna.

Deshaun Watson je predvodio svoj univerzitet do skora 13-0 i mesta u koledž plejofu. Ekipa Clemson Tigers će igrati protiv Oklahoma Soonersa u Orange Bowl utakmici 31. decembra i pobednik tog meča će se plasirati u finale koje je na programu 11. januara. U drugom polufinalu će igrati Alabama i Michigan State.

Watson, koji je ove sezone imao učinak od 3.512 jardi pasom i 30 touchdowna, ima šansu da ponovi skorašnji uspeh nekadašnjeg kvoterbeka univerziteta Auburn, Cama Newtona kao i bivšeg kvoterbeka koledža Florida State, Jameisa Winstona, koji su u jednoj sezoni osvojili i Heisman trofej i titulu nacionalnog šampiona.

Osvajač trofeja, Derrick Henry još uvek nije doneo odluku da li će se vratiti na Alabamu za sezonu 2016 ili će se prijaviti za NFL draft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *