Holandija na pragu eliminacije

Holandija je svoju razočaravajuću kampanju za UEFA Euro 2016 započela porazom u Pragu, a sada u poslednjoj utakmici u grupi igra protiv istog protivnika u Amsterdamu.
Postoji samo jedan scenario koji Holandiju može da odvede u Francusku. Da bi izbegle veliko poniženje, ”lale” moraju da pobede Češku, ali i da Turska izgubi na svom terenu od Islanda koji nema takmičarskih motiva jer je već obezbedio plasman.
Još veći problem za ekipu Danija Blinda su povrede velikog broja fudbalera. Listi onih koji neće moći da nastupe protiv Češke su se pridružili golman Jaspers Kilesen i Tim Krul koji su se povredili na poslednjoj utakmici protiv Kazahstana. Umesto njih dvojice su pozvanni Kenet Vermer iz Fejenorda i čuvar mreže Sautemptona Marten Stekelenburg, dok će se Gregori van der Vil priključiti ekipi nakon što mu je istekla suspenzija.
Holandija će na teren Amsterdam arene verovatno istrčati u sastavu koji je trijumfovao u Kazahstanu, s tim da će se na golu najverovatnije naći Žeron Zoet.
Češka je kao i Island, već ranije ”vizirala pasoš” za Francusku, što se videlo i u duelu protiv Turske u kome nije nastupila u svom najboljem sastavu. Petr Čeh i Tomas Nesid bi ipak trebali da budu u sastavu za utakmicu protiv Holandije.
Turska se nalazi u velikoj formi i teško je poverovati da bi Island koji je remizirao u prethodna dva meča mogao da je spreči da postigne željeni rezultat, ali to sigurno ne treba da znači da Holandija ne pokuša sve što je u njenoj moći da nadoknadi do sada propušteno.
”Narandžasti” od 1984. godine nisu propustili nijedno prvenstvo Evrope i tek će naknadne analize utvrditi šta zapravo nije bilo u redu u ekipi koja je osvojila treće mesto na prošlogodišnjem mundijalu.
Utakmica koju su rivali odigrali u Pragu prošlog septembra, odlučena je golom rezerviste Vaclava Pilar u zaustavnom vremenu kojim je postignut konačan rezultat 2:1.
Gosti su oba svoja poraza u kvalifikacijama doživeli u poslednje četiri utakmice, ali je ovaj drugi od Turske došao kada je već bilo poznato da su sigurni putnici u Francusku.
Holandija do poraza od Islanda od 1:0, nije izgubila nijedan od 37 prethodnih kvalifikacionih mečeva u kojima je bila domaćin, odnosno od 2000. godine kada ju je nadigrao Portugal.
Bez obzira na veći renome koji Holandija ima od svog rivala u svetu fudbala, Češka može da se pohvali da je bolja u međusobnom bilansu. To važi i za utakmice od kada je ova zemlja samostalna kao i za vreme kada je bila u sastavu Čehoslovačke: na ukupno devetnaest takmičarskih duela, Češka je ostvarila dvostruko više pobeda od svog rivala – 10!
Najviše što Holandija može da uradi u ovom susretu je da pobedi, sve ostalo zavisi od dešavanja u Konji, gde igraju Turska i Island.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *