Hrvatska i Grčka ne znaju za poraz u baražu!

Hrvatska i Grčka ne znaju za poraz u baražu!

Igranje u baražu za neko veliko fudbalsko takmičenje nije nešto sa čim se Hrvatska, a ni Grčka susreću po prvi put, naprotiv – domaća selekcija je u doigravanju učestvovala četiri, a njihov večerašnji protivnik dva puta.


Ono što još povezuje ove rivale pred okršaj koji se u četvrtak uveče igra na zagrebačkom Maksimiru je stopostotni učinak obe reprezentacije! Hrvatska je zapravo svojevrsni rekorder u tome budući da se učestvujući u baražu do sada svaki put uspešno plasirala se na Svetski kup ili prvenstvo Evrope!

Prvi put joj je to uspelo pred mundijal u Francuskoj 1998. godine kada su eliminisali Ukrajinu. Hrvatska je kasnije na tom takmičenju završila kao treća što je za ovu zemlju najveći dosadašnji fudbalski uspeh.

U baražu za UEFA EURO 2004 Hrvati su izbacili Slovence, zatim je došla na red Turska za mesto na prvenstvu starog kontinenta koje se 2012. godine održalo u Ukrajini i Poljskoj, a na kraju Island za plasman na poslednji mundijal 2014. u Brazilu.

Ukrajina se pojavila kao prepreka i za Grčku koja ju je nadigrala u dvomeču odigranom pred šampionat sveta 2010. godine u Južnoj Africi, da bi četiri godine kasnije takođe za Svetski kup Heleni bili bolji od Rumunije.

Međutim, iako u ovom duelu važi za favorita, pogotovo u okršaju u Zagrebu gde je Meridianbet kvota na pobedu domaćina 1.40, dok se dvojka plaća čak 10, Hrvatska nema previše uspeha u dosadašnjim susretima sa Grčkom. Naime, na ukupno šest mečeva, Hrvati su Grke nadigrali samo jednom i to u kvalifikacijama za Francusku 1998. godine, a izgubili dva puta, uključujući i poslednji okršaj u kampanji za odlazak na EURO 2012.

Hrvatska

Ono što Hrvatsku stavlja u ulogu favorita nije samo nesumnjivo veći pojedinačni kvalitet fudbalera, već i činjenica da je selekcija ove zemlje propustila samo jedno od prethodnih pet mundijala (2010). Procenjena vrednost fudbalera domaće reprezentacije je prema izvorima koji se bave finansijskom stranom fudbala, veća za skoro 150 miliona evra od gostujućeg tima!

Hrvatska je učešće u kvalifikacijama završila na drugom mestu iza Islanda, ostvarivši ključnu pobedu u Ukrajini koja joj je obezbedila baraž. Za to vreme Grčka se namučila u grupi sa Belgijom i Bosnom i Hercegovinom: od prve je doživela jedini poraz, a sa drugom se do samog kraja borila za drugo mesto.

Hrvatska je učestvovala na UEFA EURO 2016 u Francuskoj, dok je Grčka to prvenstvo propustila jer je posle odličnog nastupa i prolaska u osminu finala u Brazilu, očajno odigrala sledeći kvalifikacioni ciklus.

Kada je u pitanju susret na Maksimiru, za domaći sastav bi mogao da ne igra najbolji strelac kampanje sa pet pogodaka, Mario Mandžukić koji ima određene probleme sa povredom. Neće igrati Badelj, pa će u tandemu sa Rakitićem biti Brozović sa zaduženjima da budu iza Luke Modrića, a postoji mogućnost da mesto na poziciji levog beka ponovo dobije Strinić.

Grčka je poznata po tradicionalno naglašenoj odbrambenoj igri, ali će ovoga puta takav pristup biti ugrožen time što u sastavu nema fudbalera Rome Kostasa Manolasa koga je FIFA kaznila zbog navodne namere da dobije žuti karton kako bi izabrao utakmicu koju će propustiti. Da problem za goste bude veći, Papastopulos i Torosidis nisu potpuno spremni, pa se ne zna ko će od njih dvojice moći da pomogne svom timu.

Hrvatska nije izgubila nijedan kvalifikacioni okršaj na svom terenu, što važi i za Grčku kada su u pitanju gostovanja. Šta će prevagnuti u prvoj utakmici?

Meridianbet kvote možete pogledati ovde.


4.10.2017. Srbija po plasman ide u Beč, a ostali?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *