Italija

Italija dobro odmerila ”sombrerose”!

Pala Alpitur će u petak uveče biti ispunjena do poslednjeg mesta, jer se u drugom polufinalnom susretu FIBA kvalifikacione grupe kojoj je domaćin Italija,  sastaju selekcija domaćina i Meksiko.
Domaćin je pred kvalifikacioni turnir koji se igra u Torinu okupio jak sastav sa trojicom košarkaša koji nastupaju u NBA – Markom Belinelijem, Andreom Barnjanijem i Danilom Galinarijem, rešen da ”kupi” kartu za Rio.
Belineli je u utakmicama protiv Hrvatske i Tunisa bio najbolji pojedinac Azura sa prosekom od 15 postignutih koševa. Na klupi se nalazi, a ko bi drugi, Etore Mesina, koji pored terceta iz najjače košarkaške lige na svetu, ima u rosteru i druge sjajne košarkaše kao što su Luiđi Datome, Danijel Heket, Pjetro Aradori i Alesandro Đentile.
Meksiko je u polufinale dospeo zabeleživši očekivani poraz od Grčke i pobedu protiv Irana. Ova selekcija je nedavno učestvovala na prvenstvu centralne Amerike, gde je u finalu izgubila od Portorika. Najbolji pojedinci u ekipi trenera Serhija Valdeomilosa su Fransisko Kruz (najefikasniji sa 18 prosečno postignutih koševa), Horhe Gutierez i Hektor Hernandez. Svoj posao dobro obavljaju i Pol Stol, Orlando Mendez, Izrael Gutierez i Lorenco Mata.
Ovo je prvi susret dve reprezentacije posle Svetskog prvenstva 1967. godine u Montevideu. Zanimljivo je da su Italija i Meksiko tada odigrali dve utakmice, a da je oba puta slavio Meksiko!
Pobednik će u finalu igrati protiv boljeg iz okršaja Grčke i Hrvatske.
Utakmica počinje u 21 sat.