Italija pred teškim zadatkom u Solni

Italija pred teškim zadatkom u Solni

Koliko je samo generacija odraslo u uverenju da Italija ima garantovano mesto na svetskim fudbalskim prvenstvima, a da četvorostruki šampion učestvuje u kvalifikacijama samo da zadovolji formu ili iz razumevanja prema FIFA.


Od Švedske 1958. kada su Azuri jedini put propustili smotru najboljih svetski reprezentacija, pa do baraža za odlazak u Rusiju u kome im je protivnik Švedska, prošlo je skoro šezdeset godina. U tom periodu Italija je plasirala čuveni Katenaćo, ”izmislila” neke od najboljih fudbalera na planeti, osvojila dve titule svetskog šampiona, najveće trofeje na klupskoj sceni i postavila mnoge standarde u najpopularnijem sportu.

Međutim, iako sadašnji selektor Azura Đampjero Ventura tvrdi da se neodlazak na Svetski kup koji se igra sledeće godine uopšte ne razmatra, to nije tako nemoguć scenario. Baraž je sam po sebi nezgodan i po pravili više ogovara autsajderima koji nemaju šta da izgube, a imaju tako mnogo da dobiju.

Italija je favorit u duelu sa skandinavskom selekcijom (Meridianbet kvota na pobedu Azura na utakmici u Solni je 2,25), mada možda nema tako ubedljiv sastav kao u nekim ranijim razdobljima. Takav sastav se ipak odlično pokazao na prethodnom UEFA prvenstvu Evrope u Francuskoj gde je eliminisan od strane Nemačke tek posle izvođenja jedanaesteraca.

Italija je takmičenje u grupi završila na drugom mestu, a Ventura se suočio sa kritikama posle ubedljivog poraza od Španije u Madridu, koju nije uspeo da nadigra ni u prvoj odigranoj na Apeninima. Pritisak koji ovaj iskusni stručnjak oseća pred baraž svakako nije zanemarljiv, pogotovo što vodeći napadači Imobile i Beloti nisu potpuno spremni, a centarfor Valensije Simone Zaza ima problema sa povredom.

Na golu će biti nezamenljivi Bufon koji je svoj debi za Azure imao upravo u jedinim baraž mečevima u kojima je Italija učestvovala kada je 1998. godine bila bolja od Rusije!

ItalijaPosle izjave selektora Švedske da su oni zadovoljni što se uopšte nalaze u baražu, jasno je da su u pitanju psihološke igre koje imaju za cilj opuštanje protivnika. Švedska je propustila dva prethodna Svetska kupa pa je teško pronaći ijedan razlog zbog čega bi se predali pre početka dvomeča, makar se protivnik zvao i Italija.

Uostalom, Skandinavci su tokom kvalifikacija ostali neporaženi na Frends areni u Solni gde su zabeležili četiri pobede, uključujući i onu protiv Francuske, dok je samo Holandija uspela da izvuče nerešeno.

Švedska ima prava da razmišlja o boljem rezultatu barem u utakmici koju igra na svom terenu, jer su od Azura kao domaći tim izgubili samo jednom i to davne 1912. godine, otkada su svog rivala savladali četiri puta, a u tri slučaja odigrali bez pobednika.

Poslednji okršaj je pripao Italiji (Francuska 2016), a Švedska nije slavila od 1987. godine. Azuri bi mogli zatvorenijom varijantom da odluku odlože za revanš, pa je predlog za tip iks ili tačan rezultat 1:1. Meridianbet kvote možete videti ovde.


6.10.2017. Kvalifikacije za Svetski kup: Italija juri golove!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *