Ivano Balić – Odlazak rukometnog čarobnjaka

Svet sporta ostaće uskraćen za jednog pravog rukometnog čarobnjaka, jer je pre nekoliko dana Ivano Balić najavio odlazak u zasluženu penziju.

Rukomet je sport u kome je najbitnija snaga, ili tako je bilo do pojave Ivana Balića na terenu. Kada je ovaj Splićanin zakoračio na veliku scenu svet je mogao da vidi nešto sasvim drugačije. Nezainteresovan pogled, neuredna frizura i brada nisu odavali utisak da se radi o sportisti, ali na rukometnom terenu sav njegov talenat je dolazio do izražaja.

Ivano Balić rođen je u Splitu, 1.4.1979. u sportskoj porodici. Kao dečak trenirao je košarku u Jugoplastici, tada jednoj od najboljih ekipa u Evropi. Mnogi danas tu virtuoznost na rukometnom terenu pripisuju tome što je pre rukometa trenirao košarku. Svoje prve rukometne korake pravi u RK Split, 1997. godine, a 2001. prelazi u RK Metković. Svet je dobio priliku da se upozna sa Ivanom na Svetskom prvenstvu u Portugaliji 2003, gde je reprezentacija Hrvatske osvojila zlatnu medalju. Portland San Antonio, u tom momentu jedna od najboljih ekipa na Starom kontinentu, angažovala je Ivana Balića.

Rukometni Mocart prosto je izluđivao svoje protivnike. Delovalo je kao da uvek ima pravo rešenje i uglavnom je imao. Kada je lopta kod njega protivnički igrači nisu znali da li će on asistirati nekom od svojih saigrača ili će sam pokušati da matira golmana. Poput neke mutacije, nekog prelaza između košarke i rukometa delovala je igra Ivana Balića. Često se činilo da sa mesta srednjeg beka više liči na plejmejkera koji raspoređuje svoje saigrače.

Karijera Ivana Balića puna je uspeha i trofeja. Ono gde se on najviše trošio su utakmice reprezentacije Hrvatske, gde je često igrao iznad svog maksimuma. Pored titule svetskog prvaka ističe se i zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Atini 2004. Jedino zlato koje je nedostajalo u karijeri ovog vrhunskog sportiste je ono sa Evropskog prvenstva, a najbliže tome je bio 2008. i 2010.

Rukomet jeste timski sport, ali je Ivano Balić tokom duge i uspešne karijere skupio veliki broj individualnih priznanja. Dva puta je biran za najboljeg rukometaša na svetu. Koliko je bio bez premca dovoljno govori priznanje koje je dobio na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2007., na kome je proglašen za MVP-a iako je njegova reprezentacija završila na petom mestu. Po mišljenju mnogih stručnjaka Ivano Balić je najbolji rukometaš sveta svih vremena, a to je potvrđeno 2010. godine u izboru IHF.

Ivano Balić je okončao svoju igračku karijeru u dresu nemačkog Veclara, a onda će preuzeti koordinisanje svim muškim rukometnim selekcijama u Hrvatskom rukometnom savezu.

Rukometni Mocart, rukometni Džordan, rukometni Ronaldinjo, sinonimi su za jednog čoveka, jednog igrača i rukometnog genija koji se neće ponoviti. Ivano Balić odlazi ne samo u zasluženu penziju, već odlazi i u legendu, jer je to čovek koji je promenio rukomet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *