Ivica Zubac tri godine u Lejkersima

Talentovani hrvatski košarkaš, centar Ivica Zubac karijeru će nastaviti u NBA ligi i naredne tri godine će provesti u Los Anđeles Lejkersima. Novi igrač slavne franšize je izabran kao 32. pik na nedavno održanom draftu, a manedžment Lejkersa je procenio da je bivši košarkaš Mega Leksa i Cibone odmah spreman za NBA ligu.

Mladi, 19-godišnji igrač visok 216 cm je šansu na seniorskom nivou dobio 2014. godine u hrvatskoj Ciboni i od starta mu se predviđala NBA karijera. Zubac je za Cibonu nastupao do februara ove godine, kada je napustio klub zbog finansijskih problema, što je iskoristila Mega Leks, ekipa koja je poznata po razvoju mladih i talentovanih igrača. Klub je prethodnih godina uradio odličan posao kada su mladi igrači u pitanju i nakon Nikole Jokića, jednog od najprijatnijeg iznenađenja prethodne NBA sezone, Ivica Zubac i Francuz Timoti Luvavu su novi igrači Mega Leksa koji direktno odlaze u najjaču košarkašku ligu na svetu.

Novi igrač Lejkersa ima sve fizičke predispozicije za ozbiljnu NBA karijeru. Osim visine, poseduje veliki raspon ruku, koji mu omogućava da sa zemlje uhvati loptu pod košem; široka ramena i fizički okvir koji su osnovni preduslov za dalji razvoj, ali verovatno i najvažniju stvar koju moderna košarka zahteva – pokretljivost. Iako fizičke predispozicije jesu važne, one same po sebi nisu garancija uspeha, ali Zubac je u dosadašnjoj karijeri pokazao da ume da koristi svoje telo, ali još važnije, da razmišlja. Ono što su NBA skauti mogli da primete u igri mladog Hrvata je veoma raznovrstan ofanzivni set veština. Okretan je i spretan, ima dobar rad nogu i ume da koristi obe ruke pri egzekuciji, veliko strpljenje u igri i nesebuičnost. Iako Zubac nije previše skočan, poseduje dugačke ruke i dobar tajming, te hvata dosta lopti pod oba koša. Za svoje godine i nivo iskustva, Ivica Zubac je igrač koji zaista puno obećava.

Nakon povlačenja Kobija Brajanta i smene generacija, Lejkersi prave rebilding ove sezone, tako da će osim Zubca imati još nekolicinu mladih igrača u sastavu. Dugoročno, ovo može biti sjajan posao Lejkersa, jer mladi centar može samo da napreduje.