Jan Veseli na skeneru NBA

Češki reprezentativac Jan Veseli nalazi se na skeneru nekoliko NBA ekipa, pa bi mogao već narednog leta da se vrati u najjaču ligu svetu. Nekoliko ekipa je već pokušalo da vrati češkog reprezentativca u najkvalitetnije košarkaško takmičenje, ali nisu uspeli zbog jakog ugovora koji Veseli ima sa Fenerbahčeom, pa će tek sledećeg leta imati pravo da napusti Istanbul i vrati se u NBA u slučaju odgovarajuće ponude.

Veseli je karijeru započeo u slovenačkom klubu Geoplin Slovan 2007. godine, a naredne sezone je kao anonimni centar došao u beogradski Partizan. U novom klubu su odmah bili svesni atletskih predispozicija koje Veseli poseduje, pa ga je trener Vujošević spustio na poziciju krila. Šansu je uglavnom dobijao sa klupe, a onda je nakon povrede saigrača dobio veću minutažu u meču sa CSKA i odigrao izuzetno kvalitetan meč, pre svega u odbrani gde je čuvao Ramunasa Šiškauskasa. Jan Veseli je bio veliko otkrovenje evropske košarke, a sa klubom je ostvarivao izvanredne rezultate u Evroligi. 2010. godine se sa Partizanom plasirao na fajnal for Evrolige, a iste godine je dobio i nagradu FIBE kao Najbolji mladi igrač godine. Narednog leta je izabran kao šesti pik na NBA draftu od strane Vašington Vizardsa. U NBA ligi je od samog početka imao velikih problema, iako je dobijao minute. Na poziciji krila nije mogao da igra sa istim kvalitetom kao u Evropi jer je pre svega jako loš u šutu za tri poena, što implicira da protivnički igrači stoje mnogo bliže, što dalje onemogućava prodor igru. Takođe, američki igrači su mnogo snažniji u odnosu na evropljane. Treneri su kasnije pokušavali da Veselog spuste u reket na poziciju krilnog centra, ali on ne poseduje snagu potrebnu za taj nivo košarke. Zarobljen između pozicija, Veseli je dobijao značajno manju minutažu, pa je u februaru 2014. godine trejdovan u Denver Nagets, u kojima se zadržao do kraja sezone.

Prošlog leta se vratio u evropsku košarku i odmah je zaigrao na visokom nivou u ekipi Fenerbahčea, sa kojom je u prvoj sezoni nastupao na fajnal foru Evrolige. U Fenerbahčeu je sa Bjelicom igrao u reketu, a do izražaja je došla njegova eksplozivnost i odbrana. U napadu je takođe igrao mnogo bliže košu. U Evroligi je prosečno beležio 11.2 poena i 5.4 skokova po utakmici.

Veseli impresionira i na tekućem Eurobasketu, na kome je prvi svog strelac tima sa 18.3 poena i čak 8.2 skokova u proseku. Bio je glavni igrač Češke u pobedi nad Hrvatskom sa 20 poena i čak 13 skokova. Utisak je da nakon NBA iskustva Veseli igra mnogo zrelije, pa treba očekivati da dobije još jednu šansu u Americi. Treneri su sigurno primetili na koji način mogu maksimalno da eksploatišu prednosti koje Veseli poseduje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *