Jusein Bolt ponovo pokorio svet

Jusein Bolt je ponovo pokorio i očarao ceo svet  uprkos tome što je uoči Svetskog prvenstva u Pekingu doživljavao svoju najgoru sezonu u karijeri.

Sezona 2015 je bila najsporija za Bolta još od trenutka kada je postao najbrži čovek na planeti na Olimpijskim igrama 2008. Iako smo ga viđali da nonšalantno odrađuje neolimpijske godine, preskačući mitinge i sporo podižući formu ova sezona je delovala potpuno drugačije – bio je povređen i još gore, spor. Oblak sumnje se nadvio nad njim pred dolazak na Prvenstvo sveta. Samo mesec dana pred centalni turnir, Bolt je trku na 200 metara istrčao za 20,29 sekundi – taj rezultat nije čak bio ni u prvih dvadeset ove godine. Na 100 metara je bio za nijansu bolji – 9,87 sekundi ali i to je bilo miljama daleko od njegovog najboljeg rezultata. Bolt se povukao sa dva mitinga Dijamantske lige zbog povrede karlice, što je njegova druga veća povreda ove sezone. Iznenada, par nedelja pred glavni događaj atletske sezone u Pekingu, Bolt se našao u njemu nepoznatoj ulozi – nije bio glavni favorit za pobedu po prvi put u sedam godina.

Amerikanac Džastin Getlin je držao najbolja vremena ove sezone i na 100 i na 200 metara i nije bio poražen pune dve godine. Scenario je bio ispisan – Getlin, koji je prethodno suspednovan zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci će biti zlikovac koji će pobediti glavnog junaka, Bolta, koji će osvetu juriti naredne godine na Olimpijadi u Rio De Žaneiru i sa njom odjahati u zalazak sunca kao najbrži čovek svih vremena.

Ipak, ta uloga nije bila skrojena za Bolta jer bi morao da izgubi a poraz nije deo njegovog karaktera. Bolt je ušetao na Prvenstvo sveta, osvojio zlatne medalje i na 100 i na 200 metara, tukući Getlina oba puta. Kao šlag na tortu dodao je i zlatnu medalju sa štafetom Jamajke na 4 x 100 metara. Bolt sada drži pet od 10 najbržih rezultata na 200 metara svih vremena kao i 4 od 10 najboljih vremena na 100 metara ikada. Bolt je osvojio zlatne medalje u ove dve discipline na svim Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima od 2008. na ovamo osim na Prvenstvu sveta 2011. kada je diskvalifikovan u finalu na 100 metara.

Ponovo smo bili svedoci da će Jusein Bolt kada je zdrav i posvećen uvek biti najbrži bez obzira gde trči i protiv koga. Očekujte da se isto ponovi i na poslednjem velikom takmičenju u njegovoj karijeri – najavio je povlačenje nakon Olimpijskih igara 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *