Juventus

Juventus: u Kalču je lako, a u Evropi?

Na koji god način da Juventus započne sezonu u Italiji, nekako se zna gde će je završiti i tako već pet godina uzastopno. Prošlu kampanju je na početku da ”fore” rivalima, a u ovoj je Stara dama rešila da odmah odmakne ”konkurentima” za titulu, pa da se na miru posveti evropskim obavezama kada za to dođu najvažniji trenuci.
To u stvari i jeste neostvarena ambicija Bjankonera, da bar nešto od uspeha koji postižu na Apeninima, prenesu i na evropsku scenu.
Imao je Juventus i tim  za to, međutim, ispostavilo se da nešto nedostaje. Pre dve godine u finalu je bila jača Barselona, a prošle sezone Stara dama je na nesrećan način ispala od Bajerna.
Juventus ponovo ima slične ambicije, a i tim koji može da ih ostvari. Protivnik Staroj dami u trećem kolu grupne faze je Lion, koji ”ne pati” od problema kakve ima Juventus. Višestruki šampion Francuske je već godinama u senci PSŽ-a koji je u Francuskoj ustanovio ”diktaturu” veoma sličnu Juventusovoj.
Dva puta je Lion u poslednje dve godine bio drugi u šampionatu Francuske, što mu je omogućilo da bez kvalifikacija učestvuje u grupnoj fazi Lige šampiona, međutim, nova kampanja, ako se po jutru dan poznaje, ne obećava ni izdaleka takav rezultat.
Lion se nalazi na osmom mestu sa već četiri poraza u devet odigranih mečeva i mada do kraja prvenstva ima dosta da se igra, Lion u ovom momentu nikoga nije uspeo da ubedi da ima snage da se umeša u borbu za mesta koja vode u Ligu šampiona.
Ipak, treba spomenuti i to da ekipa Bruna Genezija bar pred svojim navijačima igra stabilno. Otkako je u januaru otvoren novi stadion Olimpik Park, Lion je na njemu odigrao 15 takmičarskih utakmica i izgubio samo od Bordoa ovoga septembra.
Genezio će protiv Juventusa imati na raspolaganju sve prvotimce, a što je najvažnije, najboljeg strelca Lakazetea, koji je do pauze zbog povrede postigao 6 ligaških golova!
Trener gostiju Masimilijano Alegri ne može da se pohvali takvim zdravstvenim biltenom pošto su van stroja Markizio, Asamoa, Mandžukić, Rugani i nažalost, Kjelini, koji bi u jednoj ovakvoj utakmici mogao najviše da nedostaje.
Iako stari učesnici evropskih kupova, Lion i Juventus su prethodno odmerili snage samo jednom, kada je u četvrtfinalu Lige Evrope u sezoni 2013/14, Juventus bio bolji u obe utakmice.
Bruno Genezio će sigurno morati da pred meč svojim fudbalerima održi motivacioni govor, pošto je Lion u pet mečeva Lige šampiona u kojima je ugostio klubove sa čizme, uspeo da pobedi samo jednom!
Zanimljivo je da će iz istog razloga takvu ideju možda imati i Alegri, pošto njegovoj Staroj dami kao da se vežu noge kada otputuje u Francusku gde je poražena na pet od šest odigranih mečeva u Ligi šampiona, odnosno nekadašnjem Kupu šampiona i čak ostala bez ijedne pobede!
Juventus je favorit za trijumf i za razliku od svog domaćina, nalazi se u odličnoj formi. Sve govori da će to biti jedna dvojka za prekid loše tradicije i to u Juventusovom stilu, iz iksa!
Utakmica počinje u 20:45.