Gojkočea je imao dosta čudan ritual

Kako je Gojkočea branio penale Jugoslaviji i ostala fudbalska sujeverja

Profesionalni sportisti su poznati kao jako sujeverni ljudi, a takav je bio i Serhio Gojkočea, golman reprezentacije Argentine iz devedesetih.

On je bio član Maradonine generacije koja je na Svetskom prvenstvu 1990. godine igrala četvrtfinale sa Jugoslavijom. Meč se završio bez golova i pristupilo se šutiranju penala.

Tomislav Ivković je odbranio penal Maradoni, ali je Gojkočea odbranio čak tri penala, Stojkoviću, Brnoviću i Hadžibegiću.

Tada je argentinski golman razvio jedno zanimljivo sujeverje. Golman koji je skoro celu karijeru proveo u domovini je urinirao na teren!

Uradio sam to protiv Jugoslavije i upalilo je. Onda smo opet šutirali penale protiv Italije u polufinalu i opet je upalilo, od tada sam to radio svaki put pred penale“, rekao je Gojkočea.

Golmani prednjače po sujeverjima, pa je tako zanimljivu stvar u Francuskoj imao i Fabijen Bartez. Za vreme SP 1998. ceo tim Francuske mu je ljubio glavu pre mečeva. Kada smo kod ljubljenja, golman Spartaka iz Moskve Artem Rebrov je ljubio stative tokom mečeva.

Nekadašnji čuvar mreže Liverpula, Mančester sitija i Vest Hema koji je posle bankrota mora da igra na Islandu i pojavljuje se u srpskim muzičkim spotovima Dejvid Džejms je imao običaj da pljune na zid pre meča.

Treba pomenuti i kapitena Čelsija Džona Terija koji se uvek parkira na isto mesto, pred meč sluša isti Ašerov CD i nosi iste kostobrane 10 godina. Takođe urinira u isti pisoar pred svaki meč.

Adrijan Mutu je iz Rumunije poneo mnoge stvari, pa i verovanje vračarama. Njemu su one rekle da ga je proklela bivša devojka i da zbog toga ima pad u karijeri na šta je on odgovorio da ga to ne brine jer nosi donji veš naopačke!

On je tada nastupao za Fiorentinu, a sadašnji štoper Seltika Kolo Ture uvek želi da bude poslednji koji izađe na teren. To je pravilo probleme u finalu LŠ 2009. godine, pošto je Vilijam Galas bio povređen, ali Ture nije želeo da uđe pre njega na teren. Zbog toga je dobio i žuti karton, a Arsenal je krenuo drugo poluvreme sa dva igrača manje.