Karijera NFL zvezde pod znakom pitanja

Nakon nezgode za vreme proslavljanja Dana nezavisnosti karijera velike NFL zvezde je pod znakom pitanja. Pred defanzivnim linijašem Njujork Džajantsa, Džejsonom Pjer-Polom je dug oporavak i period adaptacije na igru bez jednog prsta.

Džejson Pjer-Pol je, u prethodnih nekoliko sezona, bio najbolji igrač u odbrani Njujork Džajansta. Popularni JPP je dominirao linijom skrimidža od momenta kada je izašao na NFL teren, a nakon pet sezona i dva Superbol prstena došlo je vreme da unovči svoj talenat. NFL timovi imaju tu prednost da taguju igrača ukoliko ne mogu da postignu dugoročan dogovor sa njim i tako ga zadrže na još godinu dana. Njujork Džajants su to uradili u maju ove godine, ali Džejson nije želeo da potpiše tag, pa je trenutno igrač bez ugovora. Defanzivni linijaš se klonio svih timskih aktivnosti, pravdajući to rečima da ne želi da se povredi.

Naravno da bojkot timskih aktivnosti nije bio strah od povrede, već želja za novim ugovorom koji će mu pružiti finansijsku sigurnost. Vreme za postizanje dugoročnog dogovora ističe, a Njujork Džajants su bili primirani da ponude Džejsonu uslove koje on želi. A onda se desila tragedija. Tokom proslave Dana nezavisnosti u svojoj kuci na Floridi Pjer-Pol je zadobio povrede desne ruke i prevežen je u bolnicu. On je primljen sa opekotinama i frakturom prsiju koja je posledica rukovanjem vatrometom. Mediji su davali polovične informacije, ali ono što se ponavljalo u svakom izveštaju je da je povreda opasna po karijeru. Pre par dana procureo je medicinski karton ovog igrača, u kome se vidi da mu je amputiran kažiprst desne ruke. Navodno, je sam Pjer-Pol tražio da mu amputiraju prst, kako bi što pre bio spreman za utakmice. To nije jedina loša vest za ovog igrača, jer su Džajantsi povukli sa stola ponudu vrednu 60 miliona dolara. Ipak, Džejosn planira da bude deo tima na otvaranju nove sezone, a videćemo da li će do toga doći i koliko će biti produktivan.

Si Džej Vilson, kornerbek Tampa Bej Bakanirs, doživeo je sličnu povredu koja može značiti kraj karijere. On nije zvezda kao JPP, niti je toliko bitan za tim. Vilson je igrač u rotaciji, koji bi se ove godine borio za mesto među 53 igrača. Taj posao će sada značajno biti otežan, jer je u nezgodi izgubio dva prsta na istoj ruci. To igrača koji igra na poziciji kornerbeka stavlja u nezgodnu poziciju, jer ne samo da nema status prvotimca, već i ugovor koji ima za ovu sezonu nije garantovan. To znači da Tampa Bej mogu da ga otpuste u svakom trenutku kako bi sačuvali pare, a to bi automatski značilo kraj karijere za ovog momka.

Svake predsezone možemo pročitati vesti o igračima koji su napravili neku glupost. Prošlih sezona dominirale su vesti o nasilničkom ponašanju ili o vožnji u pijanom stanju, dok su sada otišli korak dalje, jer su dva igrača uspela da zbog neopreznosti izgubile prste. Šaka i prsti su alat u sportu kakav je američki fudbal, a ova dva igrača će u nastavku karijere biti podređenom položaju u odnosu na konkurenciju. Nejasno je da ljudi koji su toliko srećni da igraju sport koji vole i da pri tome zarađuju ogromne svote novca prave tako nepromišljene poteze. Umesto da budu skoncentrisani na sezonu koja dolazi, igrači dovode sebe, ali i tim, u nezgodnu situaciju. Nije jasno zašto se problemi sa igračima dešavaju svake predsezone. Da li je u pitanju bahatost igrača ili možda činjenica da imaju višak slobodnog vremena? Bilo kako bilo u NFL-u nema emocija, jer se sve vrti oko novca, pa zbog toga može se desiti da oba igrača ostanu na ulici.

Trenutak neopreznosti skupo je koštao ova dva igrača, ali ako publika nešto voli to je povratak igrača na veliku scenu. Pred Džejsonom i Si Džejem je puno terapije i rehabilitacije, a mi možemo samo da se nadamo da će drugim igračim ovo poslužiti kao lekcija da se smire u toku predsezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *