Klasiko

Klasiko u finalnoj seriji ACB lige po peti uzastopni put!

Iako su Valensija i Kuća Laboral imale svoje momente tokom sezone, pogotovo ekipa iz Vitorije koju su sekunde delile od finala Evrolige, u finalu košarkaškog prvenstva Španije gledaćemo Klasiko po peti uzastopni put.
I dok je Real motivisan da odbrani titulu prvi put posle 30 godina, Barselona se nada da će umeti da iskoristi prednost domaćeg terena. Ako bi se pravila računica iz niza u prethodna četiri finala u kojima su se najveći rivali smenjivali u osvajanju trofeja, onda je sada red da Barselona postane prvak.
Katalonci i jesu uspešniji od Reala, ako se posmatra samo period od kada postoji ACB liga, a to je od sezone 1983/84. Naime, u tom periodu Barselona je osvojila 15, a Kraljevski klub 10 titula .
Međutim, Real ima prednost kada je reč o finalima koja su odigrana u ovom veku, odnosno za poslednjih 15 godina. Klasiko je igran 7 puta (misli se na finalnu seriju), a Beli su bili uspešniji u četiri navrata.
Šta tek reći za broj od 27 finala u svim takmičenjima u koima su učestvovala ova dva kluba od sezone 1983/84! Bilans je i ovde izjednačen, a Real je uspešniji za jedan trofej više!
Na parketu će se pojaviti mnoštvo sjajnih košarkaša, uglavnom reprezentativaca, što Španije,što nekih drugih zemalja, koji će doprineti opštem utisku da nas očekuje pravi spektakl. Naravno tu je i najveći trenerski duel poslednjih godina u Španiji, čiji su akteri Ćavi Paskval i Pablo Laso.
Za majstorije na samom parketu su zaduženi Huan Karlos Navaro, čovek sa najviše odigranih Klasika u istoriji (57), Aleks Abrines, Ante Tomić, Tomas Satoranski, svi u dresu Barselone, zatim Serhio Ljulj, Felipe Rejes, Gustavo Ajon, Rudi Fernandez, koji igraju za ekipu iz Madrida.
Oba tima su ove sezone podbacila na evropskoj sceni, odnosno nije ih bilo na Fajnal Foru, što se obično podrazumeva kao standardan domet. Ove godineje Španiju na završnom turniru Evrolige predstavljala Kuća Laboral, koju je Barselona eliminisala u polufinalu plej-ofa domaćeg prvenstva.
Real je ipak uspeo da sebi obezbedi jedan trofej savladavši Gran Kanariju u finalu kupa Kralja, čime je povećao sopstveni rekord na 26 titula u tom takmičenju!
Klasiko se u tekućoj sezoni igrao četiri puta, po dve utakmice u Evroligi i šampionatu Španije. Barselona je pobedila tri puta, dok je Realu pobeda pripala samo u poslednjem susretu.
Prvi susret od maksimalno pet predviđenih se igra u barseloni, sa početkom od 20:30.