Ko će osvojiti Vimbldon 2016?

Vimbldon, treći Gren Slem turnir u sezoni je pred nama, a kao i uvek pred početak turnira postavlja se jedno pitanje – ko će ga osvojiti?

Novak Đoković je konačno osvojio titulu na Rolan Garosu i kompletirao karijerni slem. Dodatno, on je postao prvi igrač od Roda Lejvera 1969. godine koji u svom vlasništvu u isto vreme ima sve četiri Gren Slem titule Sledeći cilj za njega mogao bi da bude osvajanje kalendarskog slema i zlatne olimpijske medalje, ali da li će to biti previše, čak i za njega?

Endi Marej, svetski broj dva, i domaći igrač na predstojećem turniru u Vimbldonu, biće Đokovićev najveći protivnik u borbi za titulu. Marej je bio žestoko uzdrman još jednim porazom u finalu slema u Parizu, ali je očito predan cilju i neprestano radi na svojoj igri, o čemu govori i obnovljena saradnja sa Ivanom Lendlom, koji će biti uz njega na Vimbldonu. Ivan Lendl, osmostruki Gren Slem šampion, bio je Marejev trener u vreme kada je on stigao do svoje jedine dve Gren Slem titule i jasno je da Britanac želi da ovim potezom sebi poveća šanse za osvajanje novog slema. On će sigurno biti na vrhuncu forme na Vimbldonu, dok bi Đoković mogao da bude u padu posle ostvarivanja dugogodišnjeg sna i osvajanja titule na Rolan Garosu, pa bi Britanac mogao to da iskoristi.

Rodžer Federer, sedmostruki šampion na Vimbldonu, je čovek koji se nikada ne sme potceniti na ovom turniru, ali Švajcarac nije u najboljoj formi. On je imao velikih problema sa povredom na početku sezone, a očigledno je da oni nisu potpuno nestali, pošto je na prethodna dva turnira na travi Federer bio neubedljiv i poražen je od Zvereva i Tima. Ipak, ako bude bio potpuno spreman, sigurno je da će odigrati mnogo bolje na Vimbldonu.

Rafael Nadal nije uspeo da se oporavi i neće učestvovati na predstojećem turniru. On je uložio veliki trud da se vrati u top pet, to mu je i uspelo, a zatim je najavio juriš na istorijsku, desetu titulu na Rolan Garosu. U uvodnim rundama je delovao najbolje, ali je onda morao da se povuče zbog povrede zgloba, koja je odgovorna i za izostanak sa Vimbldona. I za mentalno jakog igrača poput Nadala to bi moglo da bude jako problematično i veliko je pitanje da li će Španac ikada više osvojiti neku Gren Slem titulu.

Na ovom turniru treba obratiti pažnju i na mlade igrače, poput Tima i Zvereva, koji su pokazali u prethodnih nekoliko nedelja da se mogu nositi i sa najboljim igračima sveta. Kirjos, Čung, Ćorić i druge zvezde nove generacije će takođe pokušati da naprave ovde dobar rezultat, i tako najaviti smenu generacija u svetskom tenisu.