Đenova

Ko je stariji: Olimpiko ili ”stara dama”?

Poslednji četvrtfinalni duel italijanskog kupa je ujedno i repriza prošlogodišnjeg finala u kome je Juventus savladao Lacio i osvojio desetu titulu pobednika kupa, na koju je čekao tačno dvadeset godina. Ta utakmica se takođe igrala na Olimpiku u Rimu, a završena je razultatom 2:1.
Juventus je na taj način osvojio prvi trofej u prošlogodišnjoj duploj kruni, istovremeno se revanširavši Laciju za poraz u polufinalu istog takmičenja u sezoni 2012/13. Rimljani su tada osvojili šestu titulu pobednika nacionalnog kupa.
Rivali se nalaze u dobroj formi, posebno ”stara dama”, koja je nošena nizom od deset uzastopnih pobeda u Kalču, stigla do druge pozicije, iako je na početku sezone bilo dosta problema. Lacio nije izgubio već sedam utakmica u svim takmičenjima, ali u prvenstvu ipak nije mogao dalje od sedmog mesta u ovom trenutku. Pre ovog duela, Lacio i Juventus su se već sreli u Superkupu i u šampionatu, a u oba slučaja rezultat je bio 2:0 za ”belo-crne”.
Rimljani uvek imaju motiv više kada igraju protiv vladajućeg šampiona, koji im je naneo poslednji poraz pre više od mesec dana. Uostalom, Lacio nje nadigrao Juventus još od 2013-te godine u spomenutoj polufinalnoj kup utakmici. 2009-te, Lacio je čak dva puta nadigrao istog rivala u kupu, a rezultat u obe je 2:1!
Međutim, kada su u pitanju prvenstveni okršaji, mora da se ide mnogo dalje u prošlost da bi se ”naišlo” na poslednji trijumf Rimljana. Zvuči pomalo neverovatno, ali Lacio u Kalču nije uspeo da pobedi Juventus već više od dvanaest godina!
Lacio je pobedama nad Fiorentinom i Interom, koji su u tom momentu bili u vrhu tabele, i to u gostima, pokazao da ima ekipu sposobnu da se ravnopravno nosi i sa najboljim ekipama u Seriji A, ali i da dosta zavise od trenutne inspiracije. Verovatno bi bili bolje plasirani da krajem novembra i početkom decembra nisu iznenađujuće izgubili dva puta za redom na svom terenu.
Stefano Pioli ima dosta problema sa povređenim fudbalerima među kojima se nalaze De Vrij, Basta, Marketi, Đentileti, Morison i Kišna.
Ako bi pitali Juventus, utakmica ne može da bude u boljem momentu! Četvorostruki uzastopni šampion igra fantastično, serija pobeda u Kalču traje već deset utakmica, a od kraja novembra, jedino je Sevilja u Ligi šampiona uspela da uzme meru ‘belo-crnima”. Na ostalih 13 utakmica u svim takmičenjima, ekipa Masimilijana Alegrija je zabeležila 12 pobeda i jedan remi!
Pobeda protiv Udinezea u poslednjem kolu je ostvarena bez imalo napora, a četiri gola postignuta u gostima su još jedna potvrda da ”belo-crni” igraju istom snagom bez razilke da li je u pitanju gostujući ili domaći teren. To u praksi znači da Alegri može da se bavi kombinatorikom do mile volje, a da kvalitet igre uopšte ne bude doveden u pitanje.
To će verovatno biti slučaj i na utakmici na Olimpiku, u kojoj bi trebalo od početka da igraju odmorni Pogba i Asamoa, kao i Martin Kaseres. Povređenima Pereiri i Lemini se pridružio Barzalji, ali se oporavio Mandžukić, koji bi trebalo da se nađe u sastavu.
Utakmica na Olimpijskom stadionu u ”večnom gradu” počinje u 20:45, a pobednika u polufinalu čeka Inter. Da li je Lacio dovoljno snažan za šampiona?