Skakaonice

Ko visoko leti, nisko pada!

Prvu pobedu na Turneji četiri skakaonice odneo je Nemac Severin Frojnd, koji je bio najbolji u Obersdorfu. Iza njega su se plasirali Austrijanac Mihael Hajbok, prošlogodišnji pobednik iz Bišofshofena i Slovenac Peter Prevc.
Ovaj trijumf Frojnda je tek treći put da neki Nemac pobedi na jednoj od četiri skakaonice Novogodišnje turneje, još od sezone 2001/02 i fenomenalnog Svena Hanavalda!
Inače, Hanavald je tada jedini u istoriji ovog takmičenja koje se održava od 1952. godine, bio najbolji na sve četiri skakaonice.

Posle rezultata u Obersdorfu, Frojnd se kao eventualni pobednik kotira odmah iza Petera Prevca, a svoju šansu čekaju Kraft i Hajbok.
Sledeći na redu je Garmišpartenkirhen, a onda se tuneja seli u Austriju, gde će se skakati u Insbruku i Bišofshofenu.
Prošlogodišnji pobednik je Stefan Kraft, što je šesta uzastopna godina u kojoj su najbolji bili skakači iz Austrije. Poslednji neaustrijanac koji je poneo epitet najboljeg je bio Finac Jane Ahonen, koji je trijumfovao u sezoni 2007/08. Te godine se inače dva puta skakalo u Bišofshofenu jer su letovi u Insbruku bili otkazani zbog lošeg vremena.
Prošle godine su sve skakaonice imale različite pobednike: u Obersdorfu je pobedio Kraft, u Garmišu Norvežanin Anders Jakobsen, u Insbruku Nemac Ričard Frajtag, a u Bišofshofenu Hajbok.
Zanimljiv je poredak u kvalifikacijama u Garmišpartenkirhenu: najbolji je bio Slovenac Peter Prevc, dok su iza njega ostali Stefan Kraft, Johan Andre Forfang, Kenet Gangnes i Ričard Frajtag. MIhael Hajbok je deveti, a Simon Aman se nalazi na dvanaestom mestu.
Peter Prevc je i najveći favorit za pobedu u Garmišu, a najveći konkurenti su mu Frojnd, Hajbok i Kraft, kao i dva Norvežanina, Forfang i Gagnes.
Skokovi u Garmišu se sa retkim izuzecima, tradicionalno  održavaju 12. januara na Velikom olimpijskom brdu. Početak je zakazan za 14 časova, a možda je na redu neko iznenađenje, pa ponovo najbolji bude neki nemački skakač?