Koji su razlozi Barselonine katastrofe?

Pre samo mesec dana svi su pričali o Barseloni kao najboljem timu svih vremena, a sada se pitaju koji su razlozi iza Barselonine katastrofe?

Sredinom marta, Barselona je bila skoro deset poena ispred Atletiko Madrida i Real Madrida u Primeri i upravo su dominantno eliminisali Arsenal iz Lige šampiona ukupnim rezultatom 5:1. Priče o najboljem timu u istoriji fudbala su bile sve češće i većina ljubitelja fudbala je smatrala da će Barselona uspeti da postane prvi tim koji će odbraniti titulu u Ligi šampiona. Takođe, postavilo se pitanje da li je Nejmar prestigao Kristijana Ronalda na listi najboljih igrača na svetu, a neki su čak sugerisali da je bolji i od timskog druga, Lionela Mesija.

Ipak, samo mesec dana kasnije, Barselona je ispala iz Lige šampiona ukupnim rezultatom 3:2 od Atletiko Madrida i njihova velika prednost u Primeri se istopila kao sladoled na vrelom letnjem suncu. Atletiko Madrid se izjednačio sa njima na vrhu tabele, a Real Madrid je samo bod iza njih! Barselona je doživela tri uzastopna poraza u Primeri, što se nije desilo u Mesijevoj eri i svi su ostali u rebusu – šta se desilo tom timu?!

Postoji nekoliko mogućih razloga za ovako dramatičan gubitak forme, a jedan od najočiglednijih je – umor. U poslednjih deset godina, od kako je tiki-taka stupila na scenu, Barselona tradicionalno ne koristi puno igrača u rotaciji, za razliku od većine njihovih konkurenata. Ipak, činilo se da im to ne smeta, čak su najveće zvezde obožavale da igraju dva puta nedeljno i smatralo se da takav ritam još više poboljšava njihove performanse. I kada se dešavalo da neki bitan igrač igra loše, nikada gubitak forme nije pogađao više njih istovremeno, tako da kada Inijesta ili Ćavi nisu igrali dobro, Mesi je preuzimao i nosio tim. U aprilu, svi su ostali bez goriva u isto vreme. Takođe, podatak da je čuveni MSN napadački trio u Barsi postigao zajedno čak 112 golova ove sezone, ali svega 3 je došlo u poslednjem mesecu. Njihova neefikasnost je najveći razlog za njihovu krizu, a iscrpljenost tih igrača deluje očito – odigrali su čak 140 utakmica ove sezone, za razliku od Realovog trija Bejl-Ronaldo-Benzema, koji su odigrali ukupno 107 mečeva.

Dodatno, postavlja se pitanje kako Luis Enrike vodi tim. Preuzeo je odgovornost za loše rezultate tima, ali je vatreno odbacio svaku spekulaciju o lošoj pripremljenosti svojih igrača. Ipak, činjenice govore da nije u pravu, a dodatno, ni on nije uradio ništa da odmori te igrače kada je imao priliku. Enrike je menadžer koji pravi jako malo izmena u proseku, pogotovo kada ide loše, a potpuno nadrealno deluje podatak da protiv Valensije nije načinio nijednu izmenu!

Na kraju, treba pomenuti i lošu sreću, odnosno manjak koncentracije Barsinih igrača u velikim prilikama za pogodak. Barselona je tim koji u poslednjih desetak godina najbolje konvertuje prilike u golove, a u poslednjih mesec dana su u tom segmentu jako loši. Pikeov promašaj u završnici meča protiv Valensije, koji bi Barsi doneo bar bod, je sublimacija svih velikih promašaja Barseloninih igrača u poslednjih mesec dana. Da li je to loša sreća, gubitak koncentracije, ili možda čak i nekakav strah, ne možemo znati, ali jedno je sigurno – Barselona mora da pronađe svoj talenat i formu brzo, ili će ostati i bez titule u Španiji.